18. VARAŽDINSKI POLUMARATON  održan je 23. septembra i okupio je skoro 300 trkača na polumaratonskoj trci i oko 100 trkača na ‘’trci građana’’ od 5km.

Zvanične rezultate možete videti na  ovom linku  -http://www.marathon95.hr/files/repository/document/2012/09/varazdin2012_-_polumaraton.pdf

– http://www.marathon95.hr/files/repository/document/2012/09/varazdin2012_-_graani_-_5000m.pdf

E a sad nešto više o samoj trci iz mog ugla. Naime pošto imam baku u ovom gradu a videvši na internetu da se upravo tu održava polumaraton , odlučio sam da dodjem  i istrčim ga. I tako došao sam u Varaždinu 2 dana pre same trke kako bih se ‘’fizički’’ i ‘’psihički’’ pripremio. Zacrtao sam samo jedan cilj , a to je da istrčim svoj lični , odnosno da spustim vreme ispod 1:40.  Moram priznati dosta sam se spremao za ovu trku , ali sam ipak napravio par grešaka. Posle istčanog Bukovačkog maratona dosta sam pauzirao i jedini trening koji sam odradio bio je na ligi u sredu, a zatim trka u BG-u (we cut Belgrade) koju sam zapravo više prepešačio nego istrčao. Posle te trke nisam odradio nijedan trening. Previše sam se odmarao i dozvolio da se opustim. Kada pri tome dodam da sam se 2 dana pre trke kod bake hranio u nenormalnim količinama jasno je i da rezultat nije baš bio na nivou koji je za očekivati.

Ali konačno je došao i dan trke , start je bio zakazan u 10 h , a ja sam startni paket podigao već u pola 9 kako bi izbegao gužvu. Organizator se potrudio pa je napravio odvojene štandove za one koji su već uplatili startninu pa sam bez čekanja i preuzeo broj. Starni paket je sadržao : sintetičku majcu, izotonično piće, sendvič i još neko pecivo sve to fino upakovano u papirnu kesu. Oko pola 10 vratio sam se na stadion odakle je bio start trke i zagrejao se.

Tačno u 10h trka je počela , pustio sam svoju omiljenu muziku , uključio štopericu i krenuo . Prva 3-4 km sam išao sasvim dobro i držao sam tempo od  oko 4 min/km. Medjutim već na 4-tom km staza koja je do tada prolazila kroz sam grad izlazi i kreće se za mene ispostaviće se ‘’kobnim’’ delovima kroz njive i oranice… Tu sam u sebi pomislio ‘’WTF ?  pored tako lepog grada koji ima jedan od lepših dvoraca u ovom delu Evrope , staza ide preko njiva i izlazi iz grada??“ . Odmah su mi kroz glavu prošle trka na Paliću koja isto ide kroz poljane, pa i trka u Kuli… Takve trke mi nikako ne odgovaraju i potpuno su mi monotone. Tu već polako gubim i volju i snagu i dosta usporavam. Prvih 10km sam istrčao za nekih 45 minuta. Okret je bio na 10,5 km pa se onda išlo nazad. Tu se inače nalazio i neki nadvožnjak koji smo morali da premostimo , ali sva sreća on nije bio toliko visok. Negde na 19-tom kilometru ulazimo nazad u grad  , vraćamo se na stadion i tu pravimo još jedan krug gde je bio i finiš. Na kraju me je dočekalo još jedno razočarenje jer nisu delili medalje (ok to nisu ni najavali na sajtu), ali čak ni diplome nismo dobili (danas sam na njihovom sajtu pročitao da će diplome moći da se skinu sa sajta , ‘’pa valjda onda ja treba da ih odštampam’’?) .

Zaključak je taj da i nisam nešto posebno zadovoljan trkom (stazom) iako je organizacija bila na visokom nivou.  Ipak sam uspeo da ostvarim ono što sam zacrtao i istrčim ispod 1:40  (tačnije  1:39  😀 ) ali sam ostao iznenađen koliko zapravo ima dobrih trkača tamo. Ne mislim na to koliko su prvi troje istrčali , već to da je od 300 trkača njih skoro 200 istrčalo ispod 1:45 , ja sam inače zauzeo 139. mesto i 7. mesto u kategoriji  MU23.

Slike možete videti na ovom linku  http://www.facebook.com/media/set/?set=a.417485574983071.101935.156473737750924&type=1

,do sledeće trke pozdrav…     😉

http://www.youtube.com/watch?v=RR6fashACe8&feature=player_embedded