O klubu

Atletsko rekreativni klub “Fruška gora” je klub trkača, rekreativaca i entuzijasta, a pre svega ljubitelja sporta.

Naš moto je da nije potrebno mnogo da bi se vodio zdrav život i da sport nije privilegija profesionalaca već je dostupan svima.

Mi nismo profesionalni sportisti. Ovo možemo nazvati našim hobijem. Ovo je gde trošimo slobodno vreme i energiju.

Osnivačka ekipa ARK Fruška gora
Osnivačka ekipa ARK Fruška gora

ARK Fruška gora je osnovan 13.12.2008. godine u Novom Sadu od strane ekipe sa slike: Čedo Milinović, Bojan Sič, Nemanja Nikolić, Vladimir Rašković, Boško Stupar, Zoran Marković i Duško Momić, s leva na desno, a naziv kluba je inspirisan verovatno najvećim blagom koje Novi Sad i okolina imaju, a to je naša lepa planina Fruška gora. Klub je nastao pre svega kao potreba da se organizuje grupa rekreativaca u cilju lakšeg odlaska na trke.

Kao klub koji se stalno razvija, cilj nam je da kroz naše aktivnosti damo priliku građanima različitih uzrasta, da se pronađu u aktivnom bavljenju sportom. U našem slučaju to su bazični sportovi, trčanje, plivanje, planinarenje. Organizujemo zajedničke treninge na keju i na Fruškoj gori, a više o njima možete naći ako se pridružite FB grupi Trkači Novi Sad.

Делатност клуба је популаризација трчања као спорта и рекреације уопште, организација атлетских трка и других спортских догађаја, организација рекреативних тренинга и шетњи на Фрушкој гори. Клуб је постао познат у региону по томе што се његови чланови појављују на тркама ширећи позитивну атмосферу. Из тог разлога у клубу има чланова и који нису из Новог Сада. Чланови клуба редовни су учесници на готово свим већим тркама у држави, а последњих година све више се посећују и трке у иностранству.

 

Успеси клуба

 

Иако клуб окупља рекреативце, чланови АРК „Фрушка гора“ су у протеклим годинама остварилии завидне резултате у различитим тркачким дисциплинама од којих су најзаступљенији маратон, полумаратон, ултрамаратон, планинарско трчање, оријентиринг, уличне трке, авантуристичке трке и триатлон.

Чланови клуба уназад неколико година, редовно се налазе на победничком постољу Новосадског маратона, Нишког маратона, Фрушкогорског маратона, Буковачког маратона…

 

Тања Радумило, 2010. године осваја прво место на 17. Новосадском полумаратону. Угљеша Николић, 2011. године осваја прво место на стази великог Буковачког маратона и друго место на 19. Новосадском маратону. Катарина Похлод Кети, 2011.године осваја треће место на Мачковом полумаратону у Новом Саду.

 

На државним такмичењима у организацији Српског атлетског савеза такође бележимо много успеха. Александра Буркановић 2017. године осваја бронзу у маратону, док на ултрамаратонској трци од 12 сати исте године Марија Берић осваја злато, а Славица Медић бронзу. Борислав Бућан исте године осваја бронзу на ултрамаратону од 100 километара. Ервин Месарош осваја сребро на ултри од 24 сата 2018. године. Угљеша Николић на дужини од 50 километара осваја сребро на 50 километара и сребро на 6 сати 2021. године. Ултрамаратонац Небојша Вујковић Цвијин осваја: 2017. године бронзу на 6 сати, 2018. године сребро на 100 километара и 2019. године бронзу на 50 километара. Катарина Похлод 2019. године осваја: злато у полумаратону, злато на 50 километара, сребро на 10 километара на стази и на друму, као и сребро у маратону. Албина Тарјан Тоболка осваја бронзу на маратону 2022. године. Наша пионирка Елвира Тарјан била је сребрна на државном првенству у кросу 2023. године.

 

 

На Фрушкогорском планинарском маратону мушки чланови клуба освајају 1. место на најдужој дистанци од 111км. Године 2009. у дисциплини ултрамаратон (111км) на постоље се пење Бојан Сич, док се 2010, 2011, 2012, 2014. и 2020. године на постоље попео Угљеша Николић. У женској категорији, у истој дисциплини, побеђује Биљана Чонкић 2012. године.

 

У триатлону наши чланови су остварили 1. место на Дунавско – Фрушкогорском триатлону 2006. и 1. место у спринт триатлону у Загребу 2005. године. У августу 2023. године брачни пар Борши, Агота и Ђерђ, савладали су најзахтевнију триатлонску дисциплину Ironman (eXtremeMan Nagyatád) у Мађарској.

 

Владимир Рашковић 2007. године представљао је клуб на алпинистичкој експедицији која се успешно попела на Broad Peak 8047м, Хималаји.  2011. године члан клуба, Жељко Дулић, учествовао је у експедицији која је испењала највиши врх Северне Америке, Mount McKinley, 6.194м. Зоран Марковић, почасни члан клуба, је представљао нашу земљу на Европском првенству за ветеране у планинском трчању које се у 2011. години одржало у Италији, као и на Hercules Marathon (Херкуланум, Румунија) где је стајао на победничком постољу. Почасни члан клуба, Драго Бороја, истрчао је преко 170 олимпијских маратона и готово 40 ултрамаратона.

 

Давне 1993. године на првенству Југославије у десетобоју наш председник клуба Александар Павловић освојио је бронзу скачући са мотком и трчећи 110 метара са препонама.

Ноћни маратон

Чланови АРК „Фрушка гора“ су до сада учествовали у организацији више десетина новосадских триатлона (два државна првенства) и полумаратонских трка.

3. јула 2010. године АРК „Фрушка гора“ организовао је своју прву маратонску трку када се родио први Ноћни маратон.

Тренутне активности

 

Као клуб који се стално развија, циљ нам је да кроз наше активности дамо прилику грађанима различитих узраста, да се пронађу у активном бављењу спортом. У нашем случају то су базични спортови, трчање, пливање, планинарење.

 

Осим овог пројекта, већ тринаест година за редом организујемо заједничке тренинге на Кеју под називом „Трчите са нама“, који се одржавају сваког уторка и четвртка са почетком у 20.00 часова. Ови тренинзи су отвореног карактера, потпуно бесплатни и то за све грађане Новог Сада. Заједничким тренинзима желимо да промовишемо трчање као активност која развија тело и дух и која повезује људе на јединствен начин.

 

 

АРК „Фрушка гора“ је организатор четири трке годишње. Поред највеће, Ноћног маратона, ту је Отворено првенство Фрушке горе у планинском трчању, полумаратонска трка „Време ради за нас“, која се одвија у ноћи промене сата и када велики број тркача, ако се посматра разлика у времену старта и проласка кроз циљ, „оборе“ светске рекорде. И коначно, сезона трчања у Србији се завршава „Рециклажним маратоном“ на ком „рециклирамо“ све медаље, плакете и разноразне друге материјале са претходних, што наших, што пријатељских трка. Поред тога, специфичност те трке је да нема одустајања, то јест, да сви тркачи, без обзира коју дистанцу истрчали, добијају дипломе за ту дистанцу. Због тога је то често трка на којој тркачи по први пут покушавају да истрче свој полумаратон или маратон.

 

Данас клуб броји преко 100 чланова. Многи су током ових година отишли из земље, али им тиме чланство није престало и настављају да тамо где су шире идеје клуба и промовишу га. Међу активним тркачима у клубу су заступљени сви узрасти, од деце од 10 година до пензионера са скоро 70. Сваког викенда током сезоне неко од тркача клуба трчи  негде, и то не само у земљи, негу и у региону, па и шире, укључујући велике светске маратоне типа Берлина, Валенсије, Будимпеште, Амстердама или Њујорка. Многи се баве и другим спортовима, планинским трчањем, орјентирингом, маратонским пливањем, триатлоном, бициклизмом, пењањем по стенама…

Pozivamo sve zainteresovane da nam se pridruže i da učestvuju u raznovrsnim akcijama s nama. Ne morate biti članovi kluba da bi ste bili naši prijatelji.

Biće nam čast i zadovoljstvo ako nam se javite na mail arkfruskagora.ns@gmail.com ili nam se pridružite na grupi http://groups.google.com/group/arkfruskagora preko koje dobijate obaveštenja o zajedničkim treninzima i šetnjama po Fruškoj gori.

A ako želite da postanete član, popunite pristupnicu,  dve vaše slike veličine lične karte i javite nam se na mail da se dogovorimo kako da nam sve to dostavite.