Dejan Patrčević
Dejan Patrčević

Izgleda da svako od nas u cilju da postigne najbolje sportske rezultate, da ide brze, više I dalje, teži da pronađe taj ‘magičan recept” koji će nas dovesti do zacrtanog cilja. Često probamo različite stvari, neke daju uspeh, većinom ne, ali izgleda da se prava formula nalazi u jednostavnosti. Ovde dajemo primer uspešnog sportiste Dejana Patrčevića, IronmanPRO triatlonca iz Hrvatske i njegov njegov sportski rečnik za uspešan početak sportske godine. Tekst je preuzet sa Dejanovog bloga (www.patrcevic.com), gde možete naći korisne savete o treningu i gde mozete da pratite Dejanovu sportsku karijeru.

Kako se uzdignuti iz prosječnosti u 10 riječi!

1 ZIMA

Zimi treniramo najviše.

Ako vaši sportski ciljevi sežu u ljetni period godine onda je zima 2010 vrijeme kada se morate za te ciljeve pripremiti. Zimi treniramo najviše iako do 28tak sati treninga tjedno dolazimo vrlo postepeno kroz višemjesečni pripremni period.

Ako trenirate više od 28h tjedno, svakako me kontaktirajte, volio bih vas upoznati:). Kontaktiraj me na patrcevic@gmail.com.

2 PRIPREMA

Zimske pripreme nisu sami sebi svrha. Što ste ozbiljniji u sportu to su vam i pripreme kompliciranije i specifičnije od onih koji treniraju iz zabave i druženja.

Ako ovo shvatite već kao junior onda imate dobre šanse da kao već kao senior sami sebi organizirate pripreme:)

3 TURIZAM

Ako nemate višak novaca, zaboravite na egzotične lokacije i turizam kroz pripreme i natjecanja. Uvijek izvagajte ono što dobijete za ono što platite. Ja sam kod te kalkulacije uvijek došao do toga da je Hrvatski Jadran najbolje mjesto za zimske pripreme. Savezi i federacije često mlade sportaše pridobiju na osnovi putovanja u daleke krajeve.

Ako ćete se jednako zagrijati za Svjetsko prvenstvo u Zaprešiću kao što vas privlači onaj na Hawaima, na dobrom ste putu:)

4 BOL

Sport je jedno od onih zanimanja gdje ne pomaže kampanjski rad. Sve što propustite utrenirati, odlazi u nepovrat i stoga je bolje zaboraviti propuste nego ih nadoknađivati ekstra satima u treningu. Upravo je zbog toga vrhunski sport toliko malo prihvaćeno zanimanje sa toliko puno povrijeđenih atleta. Disciplina, rad i red dolaze prije ili kasnije do izražaja.

Ako ti misliš da su sportske ozljede sastavni dio treninga onda je moguće da si kampanjac:)

5 RAD

Rad oslobađa ali samo vas rad nikada neće dovesti na vrh. Za postolje je potrebno imati i mudrosti. Mnogi nedostatak mudrosti zamijenjuju ekstra radom.

Možete staviti milion kamenja jedan na drugi ali nikad nećete izgraditi piramidu:).

6 NADA

Prosječno talentirani triatlonac koji shvati ova pravila moći će se natjacati, pa čak i moći pobijediti najtalentiranijeg triatlonca koji trening shvaća olako.

Ako misliš da si najbolji vjerovatno nemaš najbolje gene, ako si najbolji…e onda imaš!

7 UČENJE

Nigdje pa tako ni u vrhunskome sportu ne treba ponavljati pogreške. Višegodišnje iskustvo nije tako presudno ukoliko nismo sposobni izvoditi zaključke i raditi stalne promjene u treningu. Rastrešenost i frustracije sportaša još više potiću na automatizam ponavljanja vlastitih grešaka.

Naučite biti jača osoba i biti ćete i jači sportaš:)

8 PRILAGODBA

U sportu su uske granice između tvrdoglavosti i fleksibilnosti.

Ako pada kiša ipak ćete otići na bicikl no možda ćete ga skratiti:).

9 UPORNOST

A što da vam kažem…..ako stoti put padnete, iznova se podignite:)

10 POZITIVNOST

Uvijek budi pozitivan, čak i kad ti ne ide.