25 i 26 oktobar 2014

 

Dobrodošli na neobičan maraton u zaista veličanstvenoj scenografiji.

Kombinujte svoju posetu udaljenom Grenlandu sa jedinstvenom arktičkom trkom. Trčite po ledenom prekrivaču i iskusite predele koji oduzimaju dah u ovom izazovnom trkačkom događaju. Ove godine vam predstavljamo ,,IZAZOV POLARNOG MEDVEDA”!

Maraton Polarnog kruga (naj cool maraton na zemlji) održava se u Kangerlussuaq-u na Grenlandu. Beskonačni led i arktička tundra ove prostrane zemlje, sa najmanje stanovnika po km na kvadrat u odnosu na površinu, prolazi kroz jezike glečera, bešumnu arktičku pustinju, čineći ovu trku jedinstvenom.

Jedan deo trase prelazi preko same ledene kape, ali glavni deo ide preko šljunkovitog puta (najvećim delom prekrivenim snegom).

Ove godine, po prvi put razdvajamo polumaraton i ceo maraton, tako da ćete imati priliku da kompletirate ,,Izazov polarnog medveda”!

Učesnici polumaratona moraju imati 16 godina.

Učesnici maratona moraju imati 18 godina.

Markeri za kilometre biće postavljeni duž cele staze. Međutim, zbog vremenskih uslova, mogu varirati za nešto metara, tako da znate ako računate tempo po njima. Na delovima pod ledom imaćete šipke i zastave koje će vas navoditi. Zbog opasnosti, striktno je zabranjeno napuštati markiranu stazu na ledu.

Iako je vreme po pravilu nepredvidivo, očekujemo oko -15 stepeni C. Spremite se za jake vetrove i sneg. Što se odevanja tiče, pamučna odeća nije preporučljiva, već više slojeva odeće otporne na vlagu. Obavezno poneti odeću koja štiti od vetra za sve delove tela. Višak odeće možete ostaviti u stanicama duž rute, pa pokupiti posle.

Samo oni koji završe obe trke dobijaju medalju polarnog medveda, za šta je neophodno prijaviti se ranije. Za maraton i polumaraton dobija se medalja, ali nije medalja polarnog medveda, :P.

Više info., prijavljivanje, detalji i sl.: http://www.polar-circle-marathon.com/

 

 

Greenland_PolarCircleMarathon_2011 _Q0E5875_0Polar Circle Marathon 2013_Y2Q1252_0