Ovaj tekst je preuzet sa sajta http://www.aksljeme.com/ Uživajte 🙂

Kad se vratite s prvog ovogodišnjeg Lagvića, otuširajte se (ne nužno), pripremite čips, kokice i pivo, zavalite se u kauč, i u 3 popodne okrenite na Eurosport i uživajte sljedeća 3 sata u direktnom prenosu 41. po redu njujorškog maratona, ove godine vjerojatno zanimljivijeg nego ikad zbog premijernog nastupa njegovog trkačkog veličanstva Haile Gebrselassiea.

Međutim, zanimljivost ne leži u podatku da mu je to prvi nastup u New Yorku, već zbog niza drugih okolnosti:

 • –         New York je još prije 3 godine ukinuo pejsmejkere i otada je trka isključivo taktičke naravi, a Haile je sve dosadašnje maratone trčao s pejsmejkerima koji su bili podređeni njemu i njegovim ciljevima i prohtjevima.
 • –         Što ne znači da neće biti „prikrivenih“ pejsmejkera, tj. ljudi koji će u potaji žrtvovati sebe i neslužbeno raditi za nekog. Prije svega tu mislim na Abela Kiruia, koji je poznat kao Gebin privatni pejsmejker, koji ga je na kraju krajeva savršeno provukao duboko do iza oznake za 30. kilometar u oba slučaja kada je postavljao svjetske rekorde u Berllinu (2:04:26 i 2:03:59). Kirui navodno dolazi u New York da se natječe, a rezultatski argumenti su mu dovoljno jaki – 2:05:04 (Rotterdam) i pobjeda uz rekord svjetskih šampionata na prošlogodišnjem prvenstvu u Berlinu (2:06:54).
 • –         Geba se u početku svoje maratonske karijere pokazao slab u trkama koje nisu ciljano „namještene“ za njega, tj. imaju puno jakih kandidata za pobjedu, što je znak da mu ne leže promjene tempa, što je pak obilježje trka bez pejsmejkera s puno jakih trkača, kada svako malo neko od njih padne u napast da udari fartlek „pa kom obojci kom opanci“. Stoga, ova bi trka trebala pokazati da li je u međuvremenu nadvladao sebe u tom smislu, obzirom da je u zadnje 4 sezone trčao isključivo maratone s jakim i konstantnim tempom kojemu je isključivi cilj svjetski rekord.

Naravno, da bi se sitaucija maksimalizirala, dovedeno je pregršt jakih trkača i Geba sigurno neće imati lak posao. Redom:

 • –         Robert Cheruiyot (četverostruki pobjednik Bostona, lani drugi u NY, fenomenalan taktičar s jakim i dugim finišem
 • –         Martin Lel (trostruki pobjednik Londona i dvostruki NY, još bolji taktičar s još boljim, ali nešto kraćim finišem)
 • –         Abderrahim Goumri (dva puta drugi u NY)
 • –         James Kwambai (treći rezultat svih vremena u maratonu 2:04:27)
 • –         Meb Keflezighi (prošlogodišnji pobjednik, bez jakog rezultata, ali odličan taktičar)
 • –         Marilson Gomes dos Santos (dvostruki pobjednik NY, taktičar koji voli zakuhati usred trke)
 • –         Hendrick Ramaala (pobjednik NY 2004, s godinama više zabavljač nego trkač, ali vrlo zabavan, koji obožava kratke fartleke sredinom trke dok ga još prate kamere :)
 • –         Dathan Ritzenhein (dobar mladi Amerikanac, moguće iznenađenje)
 • –         Viktor Rothlin (ovogodišnji prvak Europe, uz Ryana Halla, najbolji bijeli maratonac)
 • –         Abel Kirui (već spomenuti i osumnjičeni prikriveni pejsmejker)

Društvo je zaista impresivno, organizator se dobro potrudio da NY maraton konačno preotme od Londona titulu najjačeg svjetskog maratona, a shodno tome je napucao i nagradni fond do maksimuma pa će ovogodišnji NY ući u povijest i po najvećoj lovi koja se podijelila ikad. Vjerojatno i po broju učesnika, obzirom da i trenutni rekord također drži NY od lani (43,633), a svake godine ih je sve više.

Kad smo već kod toga, evo još jednog podatka koji govori u prilog nesmanjenom napretku broja trkača. Za sljedeći Bostonski maraton prijave su zatvorene, tj popunjene nakon samo 8 sati!? Taj podatak osnažuju još dvije okolnosti: Boston ima relativno visoke kvalifikacijske norme (npr seniorska je 3:15), a limitiran je na 25,000 učesnika. Brzina napretka je svemirska, lani je za popunu mjesta trebalo 2 mjeseca, ove godine samo 8 sati!!! Stoga se već sad razmišlja da se ubuduće norma još malo podeblja, ili pak dozvoli učešće većem broju trkača (što u Bostonu nije baš najsretnije rješenje zbog uske ceste koja vodi od Hopkintona do cilja).

Vratimo se za kraj do NY. Biće zanimljivo da li Geba može (ili hoće) i tamo napasti svjetski rekord, ili barem rekord staze. NY staza nikada nije držala svjetski rekord, poprilično je valovita, ima puno prelazaka preko mostova, a zadnji dio kroz Central Park je posebno turbulentan. Prognoze za rezultate maratona, koje su uvijek jako nezahvalne, ali time i zanimljivije (međutim, kada je u igri Geba ipak i puno izvjesnije), ostavite pod komentarima. Najboljem plaćam pivo na Stareku, a ako ja budem najbolji, onda meni svi :) :)

 • 1.       Haile Gebrselassie (pod uvjetom da završi trku, znao je odustati pod presingom)
 • 2.       Abderrahim Goumri
 • 3.       Abel Kirui
 • 4.       James Kwambai
 • 5.       Dathan Ritzenhain

Ženska trka jako slaba, totalna disproporcija u odnosu na mušku, reko bih druga liga. Nema ni jedne cure za koju bih stavio ruku u vatru da će pobijediti. Prošlogodišnje prva, druga i treća (Tulu, Petrova, Daunay) protiv Britanke Yamauchi i Kenijke Keitany (aktualna svjetska prvakinja u polumaratonu), uz jednu enigmu, domaću Flanagan, koja ima olimpijsku medalju sa staze, u svom prvom maratonu. Znam barem po 3 Japanke (Okaba, Morizaki, Jamamoto), Kineskinje (Zhou, Bai, Zhu), Ruskinje (Shobukova, Abitova, Konovalova), Kenijke (Jemutai, Cheptanui, Kiprop) i Etiopljanke (Tsegaye, Bekele, Tune), koje bi ovdje napravile rusvaj, tako da mi nije u potpunosti jasan odnos snaga, do te mjere da mi se neda ni prognozirati. Jedino što me zanima dokle Petrova sa svojim sitnim joggerskim korakom i beskompromisnim karakterom može biti u vodećoj grupi.

Za kraj informacija za sve ljubitelje maratona u Berlinu. Od iduće godine Real (njemački Konzum) više neće biti sponzor jer je veliki uspjeh ovog maratona (sedam svjetskih rekorda u zadnjih 12 godina) privukao i velikog sponzora BMW. I za Berlin se svake godine po mjesec dana ranije popuni svih 40,000 mjesta, pa je za očekivati da će za sljedeću godinu to već biti krajem zime, najkasnije s prvim visibabama. Osim Berlina, od strane IAAF-a, još je 14 maratona dobilo zlatnu etiketu „IAAF Gold Label Road Race“, a to su:

 • –         Europa (Pariz, London, Berlin, Frankfurt, Atena, Rim)
 • –         Azija (Xiamen, Peking, Tokyo, Otsu, Seoul, Bombaj)
 • –         USA (Boston, Chicago, New York)

Što znači da su ispunili svih 5 potrebnih uvjeta za to:

 • –         Muška i ženska elita sastavljena od barem 5 različitih nacija
 • –         Elitu sačinjavaju muškarci ispod 2:10:30 i žene ispod 2:28:00
 • –         Promotivna kampanja na međunarodnoj razini
 • –         Prijenos utrke u barem 5 različitih država
 • –         Adekvatna organizacija koja omogućuje regularnu i brzu trku (unutar koje je još propisan 21 kriterij)

Tekst o mostovima preko kojih se trči na njujorškom maratonu

Autor: Dragan Janković

By Boško Stupar

Triatlonac, trkač, orjentirac, penjač, avanturista, entuzijast, boškotlonac, kažu prijatelji :)