Ananda je veganski – posni restoran lociran u centralnom poslovnom delu Novog Sada. Postojimo od 01. juna 2009. godine. Možemo slobodno reći da je naša kuhinja internacionalna veganska, budući da koristimo segmente kuhinja raznih kultura i podneblja, kao i namirnice i začine iz celog sveta.

 

Naravno, uzeli smo u obzir ishranu i navike ljudi sa ovog podneblja, tako da vrlo pažljivo i umereno koristimo začine koji nisu karakteristični za našu domaću kuhinju.

   

Otkad su u 1800-ima belančevine otrkivene kao deo svake žive ćelije, poistovećene su neophodnim sastojkom za život , ali i odličnom fizičkom spremnosšću.

Hajde da objasnimo neke zablude tvrdnje:

–          Majčino mleko neke vrste ukazuje na to koliko je belančevina potrebno toj vrsti. Majčino mleko ljudske vrste ima svega 5% belančevina, a ova količina belančevina može da se nađe u hrani biljnog porekla. Prednost biljnih belančevina je što mogu pravilno da se iskoriste, jer za izgradnju mišića potrebne su gradivne materije, dakle amino kiseline iz biljaka, a ne gotovi delovi mišića, dakle, belančevie iz mesa životinja.

–          Belančevine se nalaze u svoj hrani, a biljne belančevine imaju mnogobrojne prednosti.

–          Energija se dobija iz šećera u celovitoj biljnoj hrani, a koncentrovani izvori belančevina oduzimaju energiju jer telo mora trošiti mnogo energije na njihovo varenje.

U ranim 1900. – ima, Rasel Čitenden (Russell Chittenden) profesor sa Fakuleteta medicine na Jel univerzitetu (Yale Univerzity), prvi je posumnjao u uverenje da je za bolje sportske uspehe potrebno više koncentrovanih izvora belančevina.   Da bi preispitao ovu teoriju, grupu vrhunskih sportista koji su se uglavnom hranili mesom stavio je 5 meseci na biljnu ishranu. Pre i nakon ovog perioda izabrani sportisti su uradili test izdržljivost i snage, i rezultati na kasnijem testu su odskočno bili bolji.

Nabrojaću samo neke predstavnike sportista koji su na biljnoj  ishrani. Legenda atletike, Karl Luis (Carl Lewis) tvrdi da je najbolje rezultatepočeo da postiže nakon što je prešao na biljnu ishranu.  Toni Goznalez (Tony Gonzalez) jedan od najtraženiji igrača američkog gudbala, je ujedno i promoter biljne ishrane. Brendan Brejzer (Brendan Brazier) triatlonosta i autor knjiga o biljnoj ishrani. Majkl Arnstajn, višestruku prvak na maratonima i promoter ishrane voćem.

Naši obroci su sačinjeni isključivo od sastojaka biljnog porekla. Ponuda restorana „Ananda“ funkcioniše po principu dnevnog menija.

Ananda je mesto gde ćete osim u hrani i piću uživati u lepom ambijentu i pažljivo odabranoj muzici.

Dobrodošli u Anandu!

 

Više informacija o našoj ponudi možete dobiti na našem sajtu ili  063 108 89 78

By ARK Fruška gora

Atletsko Rekreativni Klub “Fruška Gora” je klub trkača, rekreativaca i entuzijasta, a pre svega ljubitelja sporta. Naša definicija nije nadmetanje, naš primarni cilj nije rezultat i medalja. Mi smo tu da bi uživali u ovome što radimo i nadmetali se sa nama samima! Rezultat je nešto što dolazi samo po sebi, a uspeh je satisfakcija koju dobijamo radeći ono što nas ispunjava.