ARK Fruška gora u saradnji sa prijateljima: http://www.mooshema.com/ i http://www.trcanje.rs/ učestvuje u akciji “Moje dojke su OK”. U nedelju, 21.10.2012. u 10h ispred glavnog ulaza Štranda se okuplja ekipa i kreće na lagani trening trčanja, čime želimo da promovišemo važnost redovnog samopregleda, odlaska kod lekara i rekracije kao najboljeg načina za očuvanje zdravlja.

Deo najave sa sajta http://mojedojkesuok.com:

Moje dojke su OK
Moje dojke su OK
Ovakve trke koje imaju za cilj da edukuju žene i prikupe sredstva za istraživanje ove bolesti kao i za pomoć obolelim ženama, održavaju se svakog oktobra širom sveta.

Mi nećemo prikupljati novčana sredstva, pozivamo vas da svojim prisustvom pružite podršku ženama da brinu o sebi kao i svim ženama koje se suočavaju sa dijagnozom karcinoma dojke kojima je podrška neophodna .

Povedite svoje mame, sestre, ćerke, tetke, svoje životne partnere i dođite da zajedno simbolično trčimo ili samo da prošetate. Muškarci, dođite i vi, naterajte svoje devojke i supruge da se pokrenu, otkriju čari trčanja i brinu o svom zdravlju.

Biće to naš pink dan, obucite roze majicu, stavite roze ešarpu, nalakirajte nokte roze bojom, simbolično imajte nešto roze.

Karcinom dojke je prvi na listi bolesti karcinoma od kojeg oboljevaju žene. Statistike pokazuju da oko 1,3 miliona žena u svetu svake godine obole od ove bolesti a da ona ima smrtni ishod za oko 500 hiljada žena . U Srbiji od ove opake bolesti godišnje oboli oko 4.000 žena. Imajući u vidu da je karcinom dojke izlečiv u preko 90% slučajeva kada se otkrije na vreme, nephodno je da žene budu svesne značaja prevencije kada je ova bolest u pitanju, a prevencija podrazumeva redovne samopreglede, redovne preglede kod lekara, reagovanje na svaku uočenu promenu na dojkama i zdrav život. Zdrav život podrazumeva izbegavanje stresa, zdravu ishranu i bavljenje fizičkim aktivnostima. Stručnjaci sve više upozoravaju o važnosti bavljenja nekim sportom od kojih je trčanje sport koji ne zahteva nikakva ulaganja sem dobre volje i malo fizičke kondicije, naglašavajući da žene koje redovno trče mogu rizik od oboljevanja od carcinoma dojke smanjiti i do 50%

Od devedesetih godina, od kada se vode kampanje o značaju prevencije kada je karcinom dojke u pitanju, stopa obolelih je u neprekidnom padu a stopa izlečenih u porastu.

Lekari ukazuju da je kod nas najveći problem u tome što naše žene kasno odlučuju da se obrate lekaru, čak i ona kada uoče promene na dojkama, kao i da se plaše pregleda iz straha da će biti otkrivena bolest, koja ako postoji neće nestati sama od sebe.

Dođite u nedelju na Adu da se družimo i da se na jedan zabavan način upoznate sa mogućnostima koje sup red svima nama – zdrav i dug život uz malo dobre volje.

Ukoliko želite da podržite akciju, dovoljno je da se pojavite u nedelju bez ikakve najave na keju ispred glavnog ulaza Štranda, a zajednička pozitivna energija će učiniti ostalo!

By Boško Stupar

Triatlonac, trkač, orjentirac, penjač, avanturista, entuzijast, boškotlonac, kažu prijatelji :)