Sleeping_WomanSvako od nas je dnevno preokupiran mnogim obavezama i situacijama koji oblikuju naš svakidašnji raspored.  Svaki ljubitelj trčanja u svom gustom rasporedu uspeće da stvori ili odvoji određeno vreme za trening ili neku drugu vrstu rekreacije, ali bez obzira koliko entuzijazma posedovali da budemo istrajni da živimo zdravo i da svaki dan budemo barem malo fizički aktivni, čini se da uvek zaboravljamo glavni faktor koji bitno utiče na naše fizičke performanse i efikasnost tokom dana, a to je san.

Mnogim ljudima, 7 do 8 časova sna predstavlja luksuz zbog ubrzanog načina života i obaveza koje imaju tokom dana. Ne treba napominjati koliko je san bitan za dobro zdravlje i koliko i kako  utiče na psihologiju i fiziologiju čoveka. Nama, ljubiteljima trčanja, san je krucijalan ako hoćemo da poboljšamo fizičke performanse i ako hoćemo da treninzi  koje radimo tokom dana imaju pozitivan efekat na naše telo.  Ovde su navedeni par saveta kako možete  poboljšati vaš san  i da stvorite više vremena za njega.

marathon-dreams

Držite se rutine. Idite da spavate u isto vreme svaki dan, uključujući i vikend.  Ako nemate dovoljno vremena za spavanje tokom radne nedelje, vaše telo naravno  počinje da oseti nedostatak sna i to se odražava na sve vaše aktivnosti tokom dana. Nedostatak sna ne možete da nadoknadite tako što ćete spavati vikednom do kasnih sati. Biološki sat   mozga  ne razlikuje vikende od radnih dana.

Postavite prioritet. Kada ste sebi odredili vreme kada ćete kretati na spavanje, nemojte premašiti to vreme. Naravno uvek  se iznenada desi neka obaveza ili deadline koji moramo ispoštovati. To su neizbežne situacije ali pregledanje tuđih profila na facebook-u i updejtovanje svog profila nije pravi izgovor što ne idete na vreme spavati.

Napravite  atmosferu za spavanje. Držite sobu u kojoj spavate zamračenom, tihom bez muzike, i dozvolite da ulazi uvek svež vazduh unutra. Izbegavajte da u vašoj spavaćoj sobi držite  TV, laptop ili kompjuter,  mobilini telefon i ostale stvari koje mogu da ometaju da zaspite.

Pripazite na kofein. Izbegavajte kafu posle 14 h.

Nemojte da trčite kasno. Ako ne možete da trčite ujutru onda pokušajte da trčite između 17-20h. Svaka fizička aktivnost koju obavljate  tri sata pred spavanje mogu da izazovu insomniu.

Prilagodite se treningu. Ako trčite više kilometara i ustajete ranije kako biste odradili ekstra trening onda pokušajte da idete takođe ranije na spavanje.

Mala dremka tokom dana dobro dođe. Mala dremka od 10 do 15 minuta tokom dana dobro dođe za podizanje nivoa energije i za bolju koncentraciju. Ako niste mogli prethodne noći da spavate, onda 90 min narednog dana biće dovoljno da se opet vratite u dobar ritam jer za  vreme od 90 minuta,   mozak prolazi kroz ceo ciklus sna i samim tim ima regenerirajući efekat na telo i pomaže bržem  oporavak od umora.