Peta po redu Trka preživljavanja u organizaciji sportskog kluba Wild Serbia iz Valjeva je održana na novoj lokaciji i starim pravilima igre. Prijavljeni učesnici su imali zadatak da sa minimalno opreme pređu stazu dugu 60km po divljim planinskim terenima, bez hrane i vode. Da bi izdržali sve napore koji su ih očekivali, bilo je potrebno da sami naprave sklonište, zapale vatru uz pomoć kresiva, pronađu ili ulove hranu! Sve ove aktivnosti i domišljatost takmičara se se posebno bodovale pri ukupnoj oceni pobednika trke.

DSCN0483 (Copy)

Nakon Valjevskih planina, Ljubovije, Zlatibora i Krupnja, Trka preživljavanja je stigla na Grzu. Šumoviti predeli teško prohodnog Južnog Kučaja bili su pravi izazov i za najspremnije učesnike najekstremnije trke na Balkanu. Svake godine se na konkursu bira partner u organizaciji Trke preživljavanja a ove godine to je bila Turistička organizacija opštine Paraćin u saradnji sa planinarskim klubom „Javorak“.

IMG_1516 (Copy)

U subotu 5. Oktobra, u jutarnjim časovima I nakon svečanog otvaranja trke ispred prestavnika Wild Serbia i Opštine Paraćin, urađen je pretres na kom je kao i svaki put konfiskovan veliki broj nedozvoljenih stvari poput čokoladica, dodatne garderobe i planinarske opreme. Ništa od navedenog nije promaklo kontrolorima iz organizacije, pa je nakon nekoliko minuta provedenih u “karantin zoni” prvi tim krenuo u lud provod.
Ledena noć, guste bukove I četinarske šume, vrtače, grebeni i puteljci koji Vas vrte u krug bili su karakteristika ove trke. Nedovoljno iskusni u snalaženju na mapama i u divljini, imali su velikih problema da stignu do kontrolnih tačaka. Po koja voćka, gljiva i izvor čiste vode olakšavali su otežavajuće propozicije takmičenja i prelaženje staze duge preko 60 km. Pored svih teškoća, već nakon 24 sata od starta, prva ekipa “Medijana” iz Niša je pristigla na cilj i dokazala da hladnoća, noć i ne tako jednostavna pravila takmičenja nisu prepreka za uporne.
Prošlogodišnji broj od 140 učesnika je daleko premašen, pa je ove godine na trci učestvovalo preko 200 takmičara iz zemlje i regiona prijavljenih u preko 70 timova I u 3 kategorije: Opstanak(60km), Avantura(35km), Porodica (10km).

IMG_1546 (Copy)

Najveću pažnju su privukli najmlađi i najstariji učesnici – Nikola Pavlović koji ima samo tri godine i veteranski tandem koji je učestvovao na svim dosadašnjim trkama Slobodan Lalić – Dele i Petar Panić koji su svojim šarmom i iskustvom oduševili sve prisutne.
Favoriti najteže Opstanak kategorije su opravdali očekivanja i po treći put je pobedila ekipa “UgyMojo” koju čine Igor Vuković i Nenad Mojslović iz Beograda i Šapca. Drugo mesto su osvojili “Sinovi šume i hobita” iz Valjeva i Obrenovca (Slađana Jovanović, Vladimir Panić I Dragan Stanković), a treće mesto ekipa “Đera, Deki i Neša” iz Beograda (Negoslav Radičević, Đerić Dragan, Ranković Dejan).
U Avantura kategoriji su pobedili “Dječaci” (Dalibor Kompar, Radivoje Jokanović, Vladimir Ilić) iz Brčkog i Bijeljine, Republika Srpska, drugo mesto je osvojila ekipa “Survivor tim Zaječar” (Nenad Panajotović, Stefan Ristić) i treće mesto ekipa “Doktori” iz Beograda (Dejan Jovanović, Stefan Manić).
U porodičnoj kategoriji koja je uvedena ove godine i nije bila takmičarskog karaktera bilo je prijavljeno pet timova.

IMG_1765 (Copy)

Pored učesnika koji su učestvovali u trci po propozicijama takmičenja, u organizaciji su učestvovali studenti poslovnog fakulteta Singidunum u Valjevu čiji je zadatak bio da kao kontrolori na zadatim tačkama u divljini isprate prolazak ekipa na terenu, kao i jaka terenska vozila i kvadovi uz pomoć kojih se stizalo na teško pristupačne tačke I pomagalo onima kojima je pomoć bila potrebna.
Vredne nagrade u vidu planinarske opreme prodavnice Iglu sport i brenda Expedition dodeljene su najboljim ekipama, a za prvoplasirane ekipe, po prvi put ove godine organizacija trke je specijalno napravila prirodni pehar od drveta i pečurke “trud”, kojim je simbolikom obeležen uloženi trud koje su ove ekipe ostvarile.
Jedan „sasvim prirodan čovek“, Jovan Memedović sa svojom ekipom je svojim prisustvom uveličao ovu manifestaciju, kako bi kasnije predstavio divlje predele Srbije i hrabre ljude u borbi sa prirodom i samim sobom.
Wild Serbia ovom prilikom poziva naredne godine sve zainteresovane da se oprobaju u izazovu u divljoj prirodi i borbi sa samim sobom, kao i predstavnike lokalnih samouprava da predlože nove destinacije! Nakon pet godina organizovanja, Trka preživljavanja danas predstavlja najveću outdoor avanturističku trku u Srbiji.

Trka preživljavanja

„Stazu od 60-tak kilometara potrebno je preći za dva dana u timovima od 2 do 4 člana. To i ne zvuči tako teško, međutim od opreme timovima je dozvoljeno da koriste samo: mapu terena, kresivo za paljenje vatre, nož i odeću koju imaju na sebi. Prolazeći kroz šume, kanjone, livade i jaruge, takmičari se susreću sa raznim preprekama i opasnostima. U ovakvim uslovima potrebno je da sami naprave sklonište, zapale vatru, pronađu ili ulove hranu! Sve ove aktivnosti i domišljatost takmičara se posebno boduju pri ukupnoj oceni pobednika trke.

Pobednik će biti ona ekipa koja sakupi najviše bodova, a poeni se dobijaju za vreme koje je potrebno da se pređe staza, upaljenu vatru, napravljeno sklonište, pribavljenu hranu kao i uspešno rešene specijalne zadatke. Zato je neophodno da svaka ekipa ima foto-aparat kojim će sve te aktivnosti dokumentovati.“

By Boško Stupar

Triatlonac, trkač, orjentirac, penjač, avanturista, entuzijast, boškotlonac, kažu prijatelji :)