„Valjevski izazov 2014 – Kolubarska bitka“
Valjevo – 6. Decembar 2014.

Dragi prijatelji,

Do sada smo se družili kroz trodnevne i jednodnevne multisportske trke na stazama dugim od 50 do 200km. Povodom 100 godina od I Svetskog rata i Kolubarske bitke, u spomen našim precima ove godine organizujemo specijalno izdanje.

Hvala im i večna slava!

„Kolubarska bitka jedna je od najvećih i najznačajnijih bitaka između vojske Kraljevine Srbije i Austro-Ugarske u Prvom svetskom ratu. Vođena je 30 dana na frontu od 200 km. Okončana je uspešnom protivofanzivom koju su izvele snage pod vođstvom generala Živojina Mišića, protiv brojnije i nemerljivo bolje opremljene austrougarske vojske u trenutku kada je ceo svet očekivao vesti o kapitulaciji Kraljevine Srbije.
3. Decembra započeta je kontraofanziva koja je tokom prve polovine Decembra, pre tačno 100 godina, neprijatelju nanela odlučujući poraz.”

Izazov 2014. će biti organizovan kroz jednodnevnu trku sa brojnim preprekama koje je potrebno da učesnici savladaju da bi došli do cilja. Za učešće u trci nisu potrebne specijalne veštine i završeni specijalistički kursevi. Nasuprot tome, biće im potrebno dosta snage i izdržljivosti da bi završili trku i bili među najboljima. Učestvuje se u pojedinačnoj konkurenciji, u ženskoj i muškoj kategoriji. Svako ko sebe smatra psihofizički spremnim dobrodošao je. Lica mlađa od 16 godina se mogu prijaviti samo ukoliko dobiju pismenu saglasnost od roditelja.

Trka se odigrava na teritoriji Valjeva i klisure reke Gradac. Tačna lokacija okupljanja učesnika je u centru Valjeva, ispred Centra za kulturu 6. Decembra u 10:00. Bilo da je sunčano, kiša ili sneg, trka će biti održana. Prijave se mogu izvršiti online na sajtu www.wildserbia.com/adventurerace.

Staza vodi delom kroz grad a delom kroz divlje predele Zaštićenog prirodnog dobra – Klisure reke Gradac. Obeležena je markerima i može se preći hodajući ili trčeći. Na određenim tačkama na stazi potrebno je savladati prepreke: penjanje uz gimnastičko uže, prevrtanje traktorskih guma, navlačenje balvana, provlačenje ispod bodljikave žice, prelazak preko reke… Dužina staze je do 15km. Na stazi nema alpinističkih ili speleoloških detalja kao tokom prethodnih godina (kanjon, stena ili pećina) i nije potrebna posebna oprema da bi se trka uspešno završila.

Za najuspešnije takmičare, prodavnica outdoor opreme SPORT DEPOT je obezbedila vredne nagrade u vidu opreme za outdoor sportove.

Više informacija možete naći na sajtu www.wildserbia.com/adventureraces .
Kontakt telefoni su: Nemanja Nešković 063 273 852, Ivan Nastić 060 014 0117
E-mail adventure@wildserbia.com .

 

 

 

 

VI