Plantarna fascija: Ocaj i neverica!!!

-Odlučio sam da napišem tekst o ovoj povredi koju sam doživeo,a dijagnozu saznao posle tri meseca i to tek kada sam otišao kod privatnog lekara!

-Plantarni Fascitis,odnosno upala plantarne fascije jeste jedna veoma ozbiljna povreda koju može da zaradi bilo koji trkač koji ima malo ozbiljnije trkačke planove. Nažalost da zlo bude veće meni se nije upalila vec je napukla!

-9 januara mi je doktor u sali rekao da će da mi amputira nogu,a zatim posle tri meseca nije bio siguran koja mi je dijagnoza! Podvrgao me je raznim terapijama,dva puta slao na ultra zvuk i nista. Posle svega je odlučio da me pošalje na magnetnu rezonansu što je meni prelilo kap punu case i odlučio sam se uz nagovor jedne trkačice da odem na pregled kod doktora Galetića,posle njegovog pregleda je ustanovljena dijagnoza plantarni fascitis.


Moj slučaj

Šta je plantarni fascitis?

Fascitis tabana (petni trn) je najčešći uzrok bola u petama. Fascija tabana je ravno tkivo (ligament), koji povezuje petnu kost sa prstima. On podržava luk vašeg stopala. Ako istegnete fasciju, ona postaje slaba, otečena, i iziritirana (upalljena). Vi to osecate kao bol u peti ili donjoj površini stopala kada stojite ili hodate.

Fascitis tabana je uobičajen kod sportista i vojnika. Moze se javiti u jednoj ili obe noge.

Šta izaziva fasciitis tabana?

Plantarni fascitis je uzrokovan preopterećenjem ligamenta koji podržava luk vašeg  stopala. Ponovljena istegnuća mogu da izazovu sitna cepanja ligamenta. Ovo može da dovede do bolova i oticanja. Ova povreda ima veće šanse da se desi ako:

  • Previše uvijate stopala ka unutra kada hodate.
  • Imate visoke lukove ili ravna stopala.
  • Hodate, stojite, ili trčite duži vremenski period, a naročito na tvrdim podlogama.
  • Gojazni ste.
  • Nosite obuću koja vam ne odgovara ili je dotrajala.
  • Imate zategnutu Ahilovu tetivu ili mišiće lista.

Kako se leči plantarni fascitis?

Pre svega potrebno je mirovanje! Da biste smanjivali bol i otekline, stavite led na petu. A ukoliko vas lekar leči kako mi je rečeno može vam dati injekcije steroida u petu, ili druge tretmane. Lečenje traje oko šest nedelja, može i duže, ukoliko je duže od šest meseci, pa i do dvanaest, tada sledi operacija.

Koliko dugo će trebati da bol ode?

Plantarni fascitis najčešće je uzrokovan povredama. Ako se lečite, imaćete manje bolove u roku od nekoliko nedelja. Ali, možda će biti potrebno vise vremena da bol nestane u potpunosti. To može da potraje nekoliko meseci do godinu dana.

Lečite plantarni fascitis. Ako to ne uradite, osećaćete konstantan bol kada stojite ili hodate. Što pre počnete tretman, pre će vaša stopala prestati da bole.

U nadi da ću već ovih dana krenuti sa lečenjem i da će izlečenje trajati kratko,vidimo se na nekoj trci u budućnosti i sa srecom svim trkačima!

P.S. Posle ove povrede sam zadivljen humanim ljudima i ostao sam zatecen. Mnogo hvala svima na podrsci.   U životu je manje važno šta imaš, mnogo je važnije koga imaš i ko te ima!Čuvaj pored sebe osobe koje te zaslužuju…jer takve osobe sigurno vrede tvoje pažnje! Da bi bio srećan zaboravi sve ružno, pamti samo lepo, ne plaši se budućnosti, već uživaj u sadašnjosti! Nikada ne dozvoli sebi da živiš u prošlosti,ali uči od nje da se greške ne bi ponovile…