4. Noćni maraton prevazišao sam sebe!

Moćni noćni! – reče Galla Uroić 🙂

U subotu, 29.6.2013. kao sastavni deo proslave Dana Dunava održan je četvrti po redu Noćni maraton u Novom Sadu u organizaciji Atletsko rekreativnog kluba Fruška gora. Ove kao i prethodne dve godine trka je imala oko 50% više učesnika nego prethodne godine i time potvrdila ogroman potencijal i interesovanje takmičara i publike.

Rezultati

Start maratona i minimaratona
Start maratona i minimaratona

4. Noćni maraton su posetili trkači sa 3 kontinenta, iz 13 zemalja, 119 gradova i 125 klubova. Trkači su se takmičili u tri trke: minimaraton 4km, polumaraton 21km i maraton 42km. Na sve tri trke zajedno prijavilo 772 takmičara, dok je svoje trke uspešno završilo oko 686 trkača.

Učestvovalo je 772 takmičara sa tri kontinenta

Nakon zvaničnog otvaranja manifestacije takmičare i publiku su zabavljali Aikido Ikeda Dojo i Zumba, dok je pred sam start trke atmosferu začinila škola trbušnog plesa Studio Orijental.

Minimaraton 4km i maraton 42km su startovali u 21:00 i tad se na stazu zaputilo oko 200 trkača. Dolazak minimaratonaca je najavio pobednik u muškoj konkurenciji Nebojša Milenković koji je kao vetar uleteo u cilj a za njim su vrlo brzo počeli da pristižu u cilj i ostali takmičari nakon pretrčanih 4km. Maratonci su tad tek započinjali svoj dug put ka cilju.

Nebojša Milenković u cilju
Nebojša Milenković u cilju

Start polumaratona 21km je bio zakazan za 22:00. Atmosfera je bila fenomenalna, energija u vazduhu se osećala, a trkači su se zagrevali u ritmu muzike uz Zumbu. Gužva u zoni starta je podizala adrenalin i trkačima i organizatorima. Pred sam start trke trkače je pozdravio Ivan Zeljković, poznatiji kao Zeka Milioner, koji je i sam istrčao minimaraton. Uz gromoglasno Zekino odbrojavanje uglas sa svim polumaratoncima tačno u 22:00 je na stazu istrčalo dodatnih oko 600 trkača.

Start polumaratona
Start polumaratona

Reka ljudi je protrčavala kroz startnu kapiju ceo minut, a novosadski Sunčani kej je dobio potpuno novi izgled kada su staze napravljene za sport i rekreaciju bile potpuno prekrivene trkačima.

Mnogi trkači su trčali maskirani radi zabave, a neki su se i borili za podizanje svesti o raznim problemima kako u njihovom gradu, tako i van granica njihove države. Ninoslav Rašković je trčao maskiran u Balonka promovišući zdrav i aktivan način života uz dijabetes.

Balonko
Balonko

Kad je polumaratonska trka startovala publika je imala prilike da uživa u vatri koja je parala noć. Haos animatori Free team su izvodili vatreni performans art, a sve prisutne ostavili bez teksta.

Vesela ekipa iz Zagreba AK Sljeme je došla u tematski štampanim majicama za 4. Noćni maraton sa natpisom “Tko preživi pričat’ će”, sjajni Beograđani su džentlmenski istrčali polumaraton sa kravatama oko vrata, a ekipa maturanata iz Inđije je sa njihovim profesorom fizičke kulture istrčala timsku trku. Žuti maratonci su još jednom potvrdili zašto ih tako zovu.

Svim učesnicima 4. Noćnog maratona je bio zajednički dobar provod i odlično raspoloženje.

4. Noćni maraton je potpuno bio u znaku rekreacije i dobre zabave. Trkačima na stazi je motivaciju popravljala muzika sa zvučnika na par mesta na stazi, a i oni sami su imali prilike da vide vatreni ples Haos animatora.

Vatra u noći
Vatra u noći

4. Noćni maraton je potpuno bio u znaku rekreacije i dobre zabave.

Većina trkača je došla iz Beograda i Novog Sada, ali ni drugi gradovi Srbije i regiona nisu zaostali. Ipak, neki takmičari su doputovali i sa drugih kontinenata, pa smo tako imali i takmičare iz Južne i Severne Amerike i Australije. Na 4. Noćnom maratonu su učestvovali takmičari iz: Srbije, Hrvatske, BiH, Makedonije, Slovenije, Mađarske, Crne Gore, Kanade, Austrije, Australije, Italije i Bolivije.

Neizbežni Miljurko, uvek drago lice :)
Neizbežni Miljurko, uvek drago lice 🙂
Mladost i lepota
Mladost i lepota

Nakon što su pobednici utrčali u cilj usledio je formalni deo takmičenja gde su pobednicima uručeni bogati poklon paketi sponzora (firme Pansport, Enter.rs) sa robnim nagradama.

Za računarsku podršku pobrinula se firma Enter.rs, za okrepu i startni paket su zaslužni Bioland, Repro Trade d.o.o i Pansport. Nakon istrčane trke takmičari su imali priliku da se okrepe zdravom veganskom pastom iz restorana Ananda iz Novog Sada.

4. Noćni maraton su podržale sledeće institucije:

 • Republika Srbija, Ministarstvo za omladinu i sport
 • Grad Novi Sad
 • Pokrajinski sekreterijat za sport i omladinu
 • Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Coca Cola, Helenica, ICPDR
 • JKP Parking servis, Novi Sad
 • Turistička organizacija Srbije

Pobednici u maratonu 42km u muškoj konkurenciji:

 1. Nenad Živković, AK Kruševac, Kruševac, Srbija 03:01:45
 2. Paolo Venturini, Polzia di stato, Rovolon, Italija 03:05:22
 3. Aleksandar Marinkov, AK Dinamo, Pančevo, Srbija 03:08:01

Pobednice u maratonu 42km u konkurenciji dama:

 1. Ingrid Nikolešić, AK Sljeme, Rijeka, Hrvatska, 03:16:54
 2. Veronika Jurišić, AK Sljeme, Zagreb, Hrvatska, 03:24:52
 3. Bojana Bjeljac, AKSloboda, Novi Grad, Rep. Srpska – BiH, 03:29:44

Proglašenje maratonki

Pobednici u polumaraton 21km u muškoj konkurenciji:

 1. Miloš Milovanović, AK Dinamo, Pančevo, Srbija, 1:14:20
 2. Marko Milovanović, AK Dinamo, Pančevo, Srbija, 1:14:21
 3. Josip Major, ARK Somaraton, Sombor, Srbija, 1:16:46

Pobednice u polumaratonu 21km u konkurenciji dama:

 1. Aleksandra Marinkov, AK Dinamo, Pančevo, Srbija, 1:30:47
 2. Dragana Dokmanović, Srbija, 1:33:28
 3. Nina Radić, Novi Sad, Srbija, 1:37:42

Pobednici u minimaratonu 4km u muškoj konkurenciji:

 1. Nebojša Milenković, AK Sajan, Sajan, Srbija, 0:13:17
 2. Ivan Dlačić, AK Čak, Srbija, 0:14:23
 3. Miloš Segedi, Inđija, Srbija, 0:14:31

Pobednice u minimaratonu 4km u konkurenciji dama:

 1. Sunčica Milutinović, Subotica, Srbija, 0:19:01
 2. Sonja Vlaški, AK Hajduk Maraton Tim, Sivac, Srbija, 0:19:04
 3. Nada Milenković, Subotica, Srbija, 0:19:38

Najbrža Novosađanka maratonka je članica ARK Fruška gora Samanta Gilice. Samanta je istrčala maraton u vremenu 4:20:23 🙂

Najbrži Novosađanin maratonac je Goran Vendlener član AK Apatin koji je istrčao maraton u vremenu 3:10:07.

Organizator 4. Noćnog maratona, Atletsko rekreativni klub Fruška gora, je obećao nezaboravan provod, a to su svi posetioci i učesnici, koji su uveličali ovaj događaj i proživeli.

Okrepa je bila bolja nego ikada
Okrepa je bila bolja nego ikada

Rezultate možete videti ovde.

Hvala :)
Hvala 🙂