upsProjekat „Ofruškivanje“ je pilot projekat u organizaciji udruženja “Aktivna Fruška” koji za cilj ima edukaciju mladih, uzrasta 15-26 godina, o neophodnosti rekreativnog bavljenja sportom, aktivnog boravka u prirodi i zdravom životnom stilu.

Aktivnosti projekta se održavaju u Starim Ledincima, na obroncima Fruške Gore, gde će se mladi upoznati sa pozitivnim aspektima bavljenja rekreativnim sportom (planinarenje, planinski biciklizam, penjanje, paraglajding, orijentering, trčanje i rekreativno jahanje).

Osnovnu informisanost mladi će sticati pohađanjem jednonedeljne radionice, u okviru koje će se  održavati niz predavanja i vežbi na otvorenom terenu, kao i vikend aktivnost. Predavanja će se održavati od 26. do 30. septembra, u poslepodnevnim časovima. Svakodnevno, nakon predavanja mladi će imajti priliku da učestvuju u vežbama disanja i istezanja, u prirodi, na zaravni iznad sela Stari Ledinci. Nakon vežbanja će se održavati radionica zdrave ishrane, gde će se praviti salate od sezonskog voća i povrća, koje će učesnici moći da degustiraju.

Vikend radionica će se organizovati prvog vikenda nakon održanih predavanja i radionica, 01. i 02. oktobra, i uključuje poludnevnu aktivnost učesnika. Prvog dana se organizuje šetnja po Fruškoj Gori, dok se sutradan organizuje mini kurs iz rekreativnog jahanja. U okviru terenskih aktivnosti polaznicima će biti pružena mogućnost da iskuse pozitivne aspekte aktivnog boravka u prirodi.

Po završetku radionice mladi će imati mogućnost opredeljenja za vrstu terenske aktivnosti (planinarenje, rekreativno jahanje) kojom će se besplatno baviti do kraja godine. Pri Udruženju se planira osnivanje novih klubova za bavljenje rekreativnim sportovima po uzoru na klub za rekreativno i terensko jahanje, u zavisnosti od zainteresovanosti polaznika.

Kao rezultat projekta očekuje se povećan broj mladih koji su zainteresovani za boravak u prirodi Fruške Gore i neke od predstavljenih rekreativnih sportova.

Za više informacija posetite internet prezentaciju Udruženja, www.aktivnafruska.org.rs