Temperature preko 40c, vlažnost preko 99%…

Krošnje koje sasvim sakrivaju svetlo…  Močvare pune anakondi… Prelazi preko reka nastanjenih piranama i kajmanima…

Ove godine održava se deseti Maraton u džungli, ekstremna trka kroz glavnu Amazonsku džunglu u Brazilu. Trka startuje iz Santarema, drugog oktobra ove godine.

Ova trka Maraton u džungli je nastarija eko trka u svetu, a daje takmičarima priliku da kombinuju sport i eko turizam i iskuse ovaj zadivljujući deo sveta.

Trka ima tri distance: maraton (42,195km), trku na 127km u četiri etape i trku na 254km u 6 etapa.

Trasa, koja uključuje močvare, prelaske preko reka, strme uspone i spuštanja, domorodačke rute i Fluvijal plaža, ukombinovana sa vlagom i šištećim temperaturama čine je izazovnom i uzbudljivom trkom, ali samo takmičaru koji je mentalno izuzetno jak.

Džungla je opasna okolina i čovek treba da bude svestan toga pre nego što odluči da uzme učešća u ovako nečemu.

Organizatori Maratona u džungli preuzeće svaki korak da svedu rizike na minimum, ali je svačija lična odgovornost da sami sebe čuvaju.

Detaljno savetovanje takmičarima je obezbeđeno od strane vojnih specijalista koji će pojasniti opasnosti džungle i kako ih izbeći.

Ovaj maraton se održava u Brazilu, u Amazonskoj prašumi u Brazilu u zaštićenoj Tapajos nacionalnoj šumi.

Trka je otvorena za sve preko 18 godina sa smislom za avanturu.

Organizatori trke takođe imaju konkurs za sve koji žele da volontiraju. Srećni izabranici potom moraju stići do Santarema u Brazilu. kada stignu idu brodom u bazni kamp. Danju će se raditi na organizovanju trke a noću se spava u visećoj ležaljci u džungli, lokalnim selima i u kampu sa takmičarima. Zadnja noć trke se provodi u lokalnom hotelu.

Što se eko turizma tiče, takmičari će biti upoznati sa lepotom Tapajos nacionalne šume u danime aklimatizacije pre trke. Takođe, ići će se u posetu domaćim indijanskim selima i generalno istraživati područje.

Na ovom području se može naći oko 200 vrsta sisara, 600 vrsta ptica i 400 različitih vrsta drveća, od kojih većina ima lekovita svojstva.

Originalni izvor i više info. na: www.junglemarathon.com/#/

JM