Free Team grungelook
Neformalna organizacija “FreeTeam Pokret” predstavlja grupu prijatelja okupljenih oko zajedničke ideje, a ta ideja je organizovanje besplatnih događaja u Novom Sadu i na široj teritoriji Vojvodine.

Sve je počelo pre pet godina sa besplatnim časovima kubanskih plesova za početnike u okviru tada postojećeg Omladinskog kluba. Časovi su se aktivno održavali tokom godina, zajedno sa plesnim večerima tokom leta u Dunavskom parku, a kroz školu je prošlo, dakle proplesalo, otprilike pet hiljada ljudi.
Sledeća stvar koja je usledila, pored plesa, je bila kampanja “besplatni zagrljaji – free hugs”. Na dan zaljubljenih 2008. godine, u jednom smrznutom zimskom danu, održali su se prvi zagrljaji u Novom Sadu, po prvi put u našoj zemlji. Od tada se akcija i dalje odvija svake subote uz raznovrsne ideje koje ulepsavaju sam dogadjaj.

Vatra u noći
Vatra u noći

Želja da se kultni filmovi (takozvane filmske lektire) podele sa većim brojem ljudi, prvenstveno mladih, ostvarena je kroz Besplatni bioskop. Filmovi su bili projektovani u raznim prostorima, a verovatno najlepše projekcije su bile na otvorenom na saletli u Dunavskom parku, istom mestu gde se održavaju plesne večeri tokom leta. Do sada je pušteno oko stotinak filmova.

Kreativnost FreeTeam drugara došla je do izražaja kroz Street Art, akciju u kojoj kredama koje su pravljene i uz sav dečiji duh, koji je inače jedna od najznačajnijih karakteristika, išarali su veliki plato na trgu u Subotici, a zatim i u Novom Sadu. Uz crtež velikih razmera ispisane su bile i inspirativne poruke koje su zadržavale prolaznike i potencijalno ih ostavljale u razmišljanju.

Od ovog leta celoj priči pridružuje se još jedna besplatna aktivnost, a to su časovi joge. Joga kao učenje i vežbanje tela daje mogućnost većem broju ljudi da se fizički aktiviraju, a nekima i da se po prvi put sretnu i upoznaju sa njom.

Zašto smo FreeTeam Pokret? Free kao slobodno i Free kao besplatno. Oba značenja sadržana su u samoj ideji kojom se sve naše aktivnosti vode. A Team ukazuje na to da se sve bazira na čvrstoj snazi prijateljstva, uz koju je saradnja i izmišljanje novih ideja veoma laka stvar. Tako da ko god zeli da dođe i učestvuje u aktivnostima, potrebna su samo ova dva sastojka, da želi razmenjivati iskustva besplatno i da ima težnju ka prijateljstvima.

Free team i Haos animatori su jedna ekipa koja vlada fenomenalnim veštinama i znanjima koje su voljni da podele sa svakim. Oni su prepoznali ideju Noćnog maratona kao srodnu i priključili su se ovoj manifestaciji nesebično i svesrdno nam pomažući. Oni su pritom ostavili nezaboravan efekat igre svetla u toj čarobnoj noći. Hvala 🙂
Vaš ARK Fruška gora

By Boško Stupar

Triatlonac, trkač, orjentirac, penjač, avanturista, entuzijast, boškotlonac, kažu prijatelji :)