Od 10. do 11.03.2018. održano je 3. Otvoreno dvoransko prvenstvo Balkana u atletici za veterane, izuzetno sadržajno i interesantno takmičenje sa kvalitetnim učesnicima, u odličnoj organzaciji ASS i SAVS-a.

Učestvovalo je 414 takmicara iz 9 balkanskih država, kao i takmičari iz Irske i Nemačke, koji su nastupili van kokurencije.

Srbija je po broju medalja zavrsila na fantastičnom 2. mestu sa osvojene 94 medalje (37-35-22). Neprikosnoveni su bili Grci sa 101 medaljom.

Svojim nastupom sam veoma zadovoljan. Uspeo sam  dva puta da se popnem na pobedničko postolje u svojoj starosnoj kategoriji M45 (45-50).

U trci na 400m ostvario sam veme 59:69 s i time zauzeo 3. mesto iza atletičara iz Rumunije i Grčke.

U štafetnoj trci 4×200 m sa svojim kolegama Darkom Šapićem, Robertom Šahurićem i Acom Stankovićem uspeo sam da osvojim takođe 3. mesto i to tako što smo bili bolji od štafete Rumunije za samo 5 stotinki, što govori o tome koliko je trka bila neizvesna i zanimljiva.

Na ovo takmičenje stigao sam  veoma spreman.

Pripreme su trajale tri meseca i uključivale su vežbe snage u teretani, trčanje na otvorenom, trčanje sa usponima, kao i treninge u sali.

Povreda kolena, koja me je mučila celo leto i jesen, uz adekvatnu terapiju i vežbe je uspešno sanirana. Delom sam promenio i ishranu i sa 4 kg manje uspeo da se pripremim za ovo takmičenje.

Plan za ovu godinu je bio da pokušam da vreme na 400 m spustim ispod 60 s. Prošle godine na Otvorenom prvenstvu Slovenije u Celju popravio sam svoj lični rekord i istrčao za 1:01:09.

Sada je cilj ispunjen. Trka me je u potpunosti zadovoljila, a osećaj u toku trke i posebno prilikom prolaska kroz cilj je bio fantastičan.

Taktika prilikom trke mi je bila da izađem iz prvog kruga kao prvi jer posle 150 m svi trčimo u prvoj stazi.

Snažno sam povukao prvih 150m, odmah sustigao takmičara iz četvrte staze i uspeo da izbijem na čelo trke. Na 250 m u krivini je takmičar iz Rumunije krenuo da me pretiče, što nisam očekivao. Uspeo je da me pretekne.

Do kraja trke zadržao sam tempo i čuvao drugo mesto. U finišu sam uspeo da izdržim napade Darka Šapića i trku završim kao drugi.

Kako je bilo 12 takmičara, trebalo je sačekati da se završe i ostale trke u našoj konkurenciji da bi se na osnovu vremena odredio plasman. Od svih ostalih takmičara samo je Dionisis Kontonis imao bolje vreme i on je završio kao prvi, a ja sam u ukupom plasmanu završio kao treći.

 

Na Balkanskom prvenstvu sam učestvovao i na trci 60 m, gde sam zauzeo 7. mesto.

Plasman je očekivan jer su učestvovali svi najbolji sprinteri Balkana u ovoj konkurenciji koji zvršavaju ovu deonicu mahom ispod 8 s. Bugarin Zhivko Zelev je na ovom prvenstvu ostvario rekord Balkana završivši trku sa 7:43 s.

Vremenom za koje sam istrčao trku (8:22 s) sam zadovoljan, ali sam osetio zatezanje unutrašnjeg dela oba butna mišića, jer je ova trka prava sprinterska i zahteva veliki napor.

Odlično takmičenje je iza mene, a na osnovu rezultata sam ostvario plasman na Svetsko prvenstvo u atletici za veterane koje će se održati u septembru ove godine u Malagi, Španija.

Odlazak na ovo veliko takmičenje u velikoj meri zavisi od finansija, ali se nadam da ću uspeti da nastupim na  najvećoj svetskoj smotri atletičara veterana koja okuplja blizu 3000 takmičara iz celog sveta.

Do tada me očekuju još dva velika takmičenja na kojima planiram da popravim svoje vreme na 400 m, a to su Prvenstvo Srbije za veterane, koje će biti održano u Sremskoj Mitrovici,  i Otvoreno prvenstvo Slovenije za veterane u Celju.

Oba takmičenja su u junu ove godine.

Pored dve medalje sa ovog prvenstva u kolekciji imam još dve medalje  sa  Balkanskih prvenstava:

 200m Indoor, Bukurešt, 2016. godine, 3. mesto

400m prepone, Stara Zagora, 2017. godine, 3.mesto.

Uspeh i rezultati sa ovog prvenstva predstavljaju  velik motiv i daju mi inspiraciju  da još snažnije pristupim pripremama i  treninzima  za  naredna takmičenja.