Završena je još jedna trkačka godina i prilika je da naš rekreativni, ali i atletski klub zabeleži šta smo to radili u prethodnih 365 dana, jer ponovo imamo i te kako čime da se pohvalimo. Ukupno 56 članova ARK Fruška gora je prošle godine istrčalo 313 trka i na njima ukupno 7.525 kilometara.

Veliku dominaciju na dugim prugama na domaćoj trkačkoj sceni je 2019. godine u ženskoj konkurenciji ostvarila upravo naša Katarina Pohlod. Keti je zaista briljirala i osvojila medalje na državnim prvenstvima u gotovo svim disciplinama u kojima je to bilo moguće! Ukupno je za nju i klub protekle godine bilo dva zlata (u polumaratonu i ultramaratonu na 50 kilometara), kao i tri srebra (u maratonu i na trkama na 10 kilometara na atletskoj stazi i na putu). Na trci na 50 kilometara na Paliću, koja je održana 2. juna, Katarina je rezultatom 3:38:20 i zvanično postavila novi rekord Srbije, dok je u septembru predstavljala Srbiju na Svetskom šampionatu u ovoj disciplini u Brašovu, u Rumuniji. I ostali rezultati koje je ostvarila prethodne godine su vredni divljenja. Svaka čast!

Reprezentacija Srbije na Svetskom prvenstvu u ultramaratonu

A kada su u pitanju državna prvenstva, pored silnih Ketinih priznanja, preostala je još jedna medalja za ARK Frušku goru u 2019. godini. Naš ultraš, Nebojša Vujković Cvijin, je treću godinu zaredom stao na pobedničko postolje! Ovaj put je bilo u pitanju bronzano odličje na trci na 50 kilometara sa vremenom 4:07:27.

Ukupno je po broju odličja na pobedničkim postoljima i prethodne godine kod nas bio najbolji Uglješa Nikolić. Čak četiri puta se popeo na sam vrh, a isto toliko puta je bio drugoplasirani. Od pobeda bismo mogli kao najznačajniju da izdvojimo onu na ultramaratonu na 6 sati na Paliću, na kojoj je istrčao sjajnih 68,41 kilometara. Na svim trkama na Fruškoj gori je tradicionalno dominirao, a na čuvenom Fruškogorskom maratonu je na ultri dužine 107,4 kilometara i 4120 metara ukupnog uspona zauzeo drugu poziciju sa vremenom 15 sati i 3 minuta. Na oba novosadska klasična maratona (našem letnjem noćnom i jesenjem zimskom) je zauzeo upravo drugo mesto.

Članovi ARK Fruška gora na Novosadskom maratonu

Zoran Marković iz Bačkog Jarka je takođe bio sjajan i ima samo nešto manje odličja od Uglješe. On je pobedio na tri trke (jednom polumaratonu i dve kraće distance), jednom je bio drugi (na memorijalu Mihajlo Kampoš na 24km), dok je trećeplasirani bio tri puta. Od trećih mesta se mora pomenuti jaka konkurencija na ultramaratonu na Jadovniku: 73 kilometara i 2350 metara visinske razlike, ali i nedavni, naš Reciklažni polumaraton na kome je reztultatom 1:18:29 obezbedio da bude ubedljivo najbolji polumaratonac kluba za 2019. godinu.

Najbolji maratonac kluba ovaj put je Andrija Đorđević koji je u periodu od oko mesec i po dana uspeo da istrči dva maratona ispod tri sata. Najpre je to bio čuveni Berlinski (2:57:55), a potom i Serbia marathon na Novom Beogradu koji je ujedno bio i državno prvenstvo u ovoj disciplini (2:59:12). Na Svilajnačkom polumaratonu je zauzeo treće mesto.

Titulu najvrednijeg trkača u protekloj godini moramo da pripišemo Kopu Gurungu kome smo zabeležili čak 21 trku kojih je istrčanao za klub, među kojima je 3 maratona i 8 polumaratona. Nešto manje od njega, 18, je imao Zoran Ovcin, ali je on briljirao kao najvredniji maratonac u klubu jer ih je istrčao čak pet. Na Serbia maratonu i državnom prvenstvu je istrčao svoj lični rekord, odnosno zavidnih 3:31:37. Zoran je osvojio i jedno treće mesto, i to na maloj stazi Kupa Fruške gore na Popovici.

Najviše istrčanih kilometara na trkama je imao Ervin Mesaroš (490) i to zahvaljujući ultramaratonima na 24 i 12 sati. Ovaj Temerinac je pobedio na ultra ekstremnom maratonu na Fruškoj gori 4. maja (133,7 kilometara i 5720 metara uspona) koji je prešao za 18 sati i 19 minuta što se može smatrati ogromnim podvigom. Kod žena, pak, najviše kilometara na trkama ima naš zmaj, Agneš Giric Cvetković, koja je inače jedina žena u top 10 prema internoj statistici najveće kilometraže sa trka. Na jednoj prošlogodišnjoj trci je bila druga, a samo da napomenemo da je, među ostalim aktivnostima, uspešno istrčala trku na 110 kilometara na „100 milja istre“, kao i 94 kilometara na Staroj planini, pri čemu su obe trke bile sa preko 4000 metara ukupnog uspona.

Nenad Jovanović, Aleksandar Vukmirović i Laslo Brusnjai su trijumfovali na štafetnom polumaratonu u Somboru u maju, a svaki od njih je imao barem još po neko odličje tokom godine. Nenad je pobedio i na Jesenjem planinarskom maratonu na Fruškoj gori, dok je na istom mestu na prolećnom „Malom istočnom ekstremnom maratonu“ bio drugi. On je uzeo uspešno učešće na prošlogodišnjoj Skyrunning ligi gde je na zimskoj noćnoj trci na Avali bio treći, dok je na ultramaratonu na 57 kilometara na Staroj planini bio peti, tako da je i u ukupnom poretku te lige zauzeo visoko peto mesto. Vukmirović je ređao titule na nekoliko planinskih i trejl trka, a na “Novi Sad Bussines Run” trci je pobedio gde je pet kilometara uspeo da “preleti” za manje od 17 minuta! On je tokom godine ostvario i svoj lični rekord u polumaratonu (1:24:11) i to na blistavoj stazi u Apatinu. Laslo je trijumfovao u još jednoj štafetici u Kameničkom parku (Trka za dečji osmeh), a on je inače čovek sa najviše evidentiranih pretrčanih kilometara u klubu.

Od ostalih osvajača top 3 pozicija ostalo je da pomenemo Maju Živkov kao pobednicu na trci Vojvođanske treking lige na Carskoj bari (srednja staza), Jovicu Cucića i prvo mesto na maloj stazi Novogodišnjeg šidskog maratona, a zatim Biljanu Čonkić koja je dva puta bila druga prošle godine: na Novosadskom maratonu i na maloj stazi planinskog Bukovačkog maratona. Bilja je inače istrčala ukupno tri maratona tokom godine. Preostao nam je još Ivan Vendlener koji je za ARK Fruška gora istrčao čak 11 trejl trka, a na jednoj od njih (na Vršačkim planinama) je zauzeo treće mesto na srednjoj stazi.

Treninzi ARK Fruška gora na Đačkom igralištu

2018. godine su nam povratnice sa porodiljskog odsustva bile Sanela Fetahović, Bojana Kačar Stupar i Albina Tarjan Tobolka. Sve tri su i u 2019. uspešno nastavile sa trkama što je za svaku pohvalu! Sanela je u 2019. godini istrčala čak devet trka, od kojih su dve bile maratoni (Beograd i Amsterdam), i to oba ispod 4 sata. Ukupno je u polumaratonima osvojila jedno prvo i jedno treće mesto u kategoriji, a po najboljem rezultatu maratona (3:54:08) i polumaratona (1:45:43) je druga žena u klubu, odmah iza Keti. U 2019. godini su nam povratnice Nataša Jovanović i Marija Đaić i obe su uspešno završile Reciklažni polumaraton.

Nakon mama, red je da se posveti pažnja onim najmlađima čije su mame i tate višegodišnji članovi kluba. Stefan Vendlener je sve uspešniji na trejl trkama i 2019. godine je gotovo redovno osvajao prva mesta u kategoriji juniora na malim i srednjim stazama Vojvođanske treking lige. Eleonora Bogdanović je, nakon debija u 2018. godini, nastavila da uspešno završava trke i prošle godine. Istrčala je još jedan polumaraton, a na planinskoj trci na Jadovniku, na velikih 22 kilometra sa 930 metara uspona, je bila najmlađa učesnica. Matija i Luka Pavlović su bili uspešni kako na kraćim trkama, tako i u plivačkim disciplinama. Aleksandar Bogovac se tokom decembra aktivirao kao novajlija među mladim trkačima učešćem na dve trke, a David Gurung je overio Noćni minimaraton u junu. “Pod obavezno” moramo pomenuti i one baš najmlađe, i to Galu Stupar, koja je završila svoju prvu trku Silvesterlauf u Cirihu na 1,5 kilometar, kao i Dušana Cvetkovića koji je istrčao malu trku na Avali u februaru i bio petoplasirani među decom.

Od ostalih članova, Iva Uzelac je upisala devet trka za klub, od čega četiri polumaratona, sa najboljim rezultatom 2:01:39. Vladimir Bogovac je istrčao isto toliko, dok je Dejan Bogdanović od svojih osam trka imao dva ultramaratonska trejla (94 kilometara na Staroj planini i 73 na Jadovniku), a u maratonu je ostvario lični rekord, 3:50:21. Slična je situacija sa njegovim sinom, Markom, koji je finiširao ultra-distance na 73 i 57 kilometara, a uspešno se okušao na svom prvom maratonu i završio ga sa vremenom 4:08:38. Slobodan Atanasov se zabavljao sa ultrama, te nije propuštao Skyrunning trke, a uspešno je završio i onih 107 kilometara na Fruškoj gori. Dušan Karas je imao čak pet polumaratona, a najbolje vreme prošle godine mu je jakih 1:26:06. Isto toliko polutki je zabeležio i Petar Blažić koji trenira zajedno sa Šonetom i Saletom, a njegov prošlogodišnji najbolji polumaraton je bio sa vremenom 1:32:22. Ni predsednika kluba ne smemo izostaviti! To je naravno Vladimir (Raš) Rašković i on je imao jedan (internacionalni) ultramaraton na 50 kilometara, Osijek – Apatin, a na polumaratonu je, posle dužeg perioda, ostvario dobar rezultat, odnosno 1:38:55 u Jagodini.

Članovi ARK Fruška gora i prijatelji kluba na startu trke na Staroj planini

Pored svih pomenutih, članovi kluba koji su istrčali barem tri trke tokom godine su: Aleksandar (Cale) Pavlović, Ninoslav Pole, Laslo Tarjan, Milan Drakulić, Dragoslava Petrović, Melinda Bogdanović, Dejan Nikolić, Boško Stupar i Milan Mitrović.

Svima vama, bilo da ste članovi kluba ili naši pratioci, želimo da budete zdravi i sportski aktivni i u 2020. godini, sa još boljim rezultatima, bez povreda i bolesti, uz što lakši korak i veću motivaciju za treningom i odlaskom na trke. Srećni vam svi protekli i predstojeći novogodišnji i Božićni praznici i da ih lepo provedete!