Prva trka preživljavanja u Srbiji
Prva trka preživljavanja u Srbiji

Na Valjevskim planinama u periodu od 3. do 4. oktobra Wild Serbia tim je organizovao prvu trku preživljavanja. Učesnici iz cele Srbije, okupljeni u 18 timova, imali su priliku da se oprobaju u svojim veštinama i poznavanju prirode.

Pravila trke su bila jednostavna. Bez hrane, sa pola litra vode i bez prateće kamperske opreme, ekipe su se uputile na put dug 70km koji je vodio kroz kanjone, šume i livade Valjevskih planina. Takmičari su od opreme mogli da koriste samo nož, kartu, astrofoliju i kresivo za paljenje vatre.

Preživljavanje
Preživljavanje

Okupljanje pred početak trke je realizovano na Divčibarima ispred hotela Maljen.Posle uvoda u pravila igre, podele majci, karti, kresiva za loženje vatre, sledilo je spremanje ekipa za početak trke. Pred sam start, učesnike nije zaobišao pravi carinski pretres. Bilo je tu svega ,od snažnih proteinskih čokoladica, bombona, do papirnih maramica, duplirane odeće I naknadno spakovane vode. Organizatori nisu sumnjali u iskrenost učesnika, možda pre u nerazumevanje pravila 🙂

U periodima od 5 minuta sve ekipe su se uputile ka prvoj od 12 markirnih tačaka koje su trebali da pronađu na potezu od Divčibara do Povlena.

Deo dozvoljene opreme
Deo dozvoljene opreme

Stazu ka kontrolnim tačkama svaka je ekipa taktički birala u odnosu na svoje sposobnosti i znanje. Ono što im je bilo zajedničko je da se slikaju na markirnim tačkama, naprave bivak za spavanje, pomoću kresiva založe vatru, kao i da nađu hranu u prirodi. Prve dve tačke na stazi su bile na Divčibarima. Izbor za treću tačku pao je na Bačevački vis, i ispostaviće se nerešivu enigmu za mnoge ekipe. Da bi došli do njega , učesnici su trebali prvo da se spuste sa Divčibara, a zatim popnu na vis visok 891m.

Dan valja maksimalno iskoristiti
Dan valja maksimalno iskoristiti

U nastavku ih je čekalo ponovno spuštanje do ušća reke Zabave u Bukovsku reku. Četvrta tačka je bila pećina Tmuša koja se nalazi u stenama na sastavu dve pomenute reke.

Doživi prirodu iz prve ruke!
Doživi prirodu iz prve ruke!

Dalje, bili su vođeni kanjonom Zabave podno Magleša i Povlena. E tu su se mnogi o jadu zabavili, kako reče Dele jedan od najiskusnijih takmičara dvosmisleno: “Šta je zabava ako ovo nije zabava”! …

Dragan Lazić, surviver
Dragan Lazić, surviver

Dalje do 5. tačke, železničke stanice Samari i 6. tačke, poslednje vodenice u kanjonu Zabave. Nakon ovog dela rute trebalo je ići putem spomenika Sirogojno i vrha Magleša na preko 1000m nadmorske visine. Sledio je povratak u kanjon Zabave, a zatim i izlazak na Drenovački kik. Ponovni spust, ovaj put na ušće Crne reke u Bukovsku reku. Na ušću, ujedno i 10-toj tački, čekao ih je tzv. “brzinac”. Od tog mesta, preko Golubačkog visa, do hotela Maljen merilo se vreme za koje će ekipe da pređu poslednju deonicu. Staza dužine 70km i visinske razlike od oko 2500m ostavila je učesnike bez daha!

Tamna je noć
Tamna je noć

Osim ličnog zadovoljstva zbog postignutog plasmana, kao i ispitivanja sopstvenih granica, članovi ovih ekipa zaslužili su posebne nagrade koje su im obezbedili naši prijatelji, a ujedno i sponzori trke, Prodavnica outdoor opreme Alp (www.alp.rs).

Pobednici Trke preživljavana za 2009. godinu:

Još malo pa gotovo.
Još malo pa gotovo.

1. Mladost i iskustvo: Boško i Bogdan Damnjanović, Jordan Pavlović iz Valjeva

2. Serbian Adventure Team: Raško Simović (Kraljevo), Slobodan Milovanović(Čačak), Dragan Đelkapić(Čačak)

3. Vogi: Dragan Lazić(Krupanj), Branimir Vulević(Žabljak)

Preživeli trku preživljavanja
Preživeli trku preživljavanja

Dragan Lazić

By Boško Stupar

Triatlonac, trkač, orjentirac, penjač, avanturista, entuzijast, boškotlonac, kažu prijatelji :)