ARK Fruška Gora u pojačanom sastavu
ARK Fruška Gora u pojačanom sastavu

Na Paliću 07. Marta 2010. održana je 3. Tron rođendanska trka na 10 000m. Učesnici trke, kojih je bilo 119, mogli su sami istrčati trasu ili sa nekim u štafeti. Pošto još uvek na 10km ne znam da preraspodelim snagu i odredim brzinu trčanja moj izbor je bila štafeta. Ali, tek prilikom prijave sam našla svog para za štafetu, Dragana Ćirića iz planinarskog društva ’’Železničar’’ – Novi sad, koji se, kako kaže, smrznuo dan pre na Fruškoj Gori i iz tog razloga rešio da trči samo polovinu trase. Odluka je pala da će on trčati prvih 5km i da će se posle meni pridružiti, da bi mi pravio zavetrinu u poslednjih 2.5km, držao ritam i bio moralna podrška. Iako je ovo bila moja prva trka treme nije bilo. Zajedničko zagrevanje je bilo veoma smešno, dosta ritnički za devojke iz plesnog kluba, a za nas ostale se pretvorilo u nepovezano mahanje, dok je odbrojavanje pred sam početak trke bilo dosta ozbiljno. Trka je počela i ja sam ostala na startu čekajući svoj red.

Spremni za start
Spremni za start

Problemom kojom ću brzinom trčati pozabavila sam se dan ranije, na ligi koja se održava svake subote od 12h. Tada sam trčala što sam brže mogla, što se ispostavilo da je kontraproduktivno jer sam morala stati par puta. Znala sam da se ovaj put to ne sme desiti. Odlučila sam da moram umereno trčati, pratiti svoje disanje i ni po koju cenu ne izgubiti ritam. Tokom trke sam shvatila da to zahteva jako veliku  koncentraciju. Veoma lako ju je remetilo disanje onih koji su me obilazili, neravnine na putu, višak odeće, vetar koji mi duva u lice… Sva sreća da me ništa bolelo nije, kako inače ponekad na treningu ume.

Zdravko Mišović sa odličnim takmičarima iz susedne Mađarske
Zdravko Mišović sa odličnim takmičarima iz susedne Mađarske

Strpljivo sam isčekivala predaju štafete, tj. startnog broja. Dve štafete su bile predate do trenutka kada se Dragan u dvadesetom minutu pojavio na okretnici. Počelo je! Umereno, meko i dugim korakom uz konstantan rad ruku krenula sam napred sa jednom jedinom misli u glavi, moje disanje. Nakom možda kilometra i po sustiže me Dragan sa pohvalom kako sam lepo krenula i kako će mi za povratak trebati više snage zbog vetra. Broj mi je i dalje bio u ruci, što je Dragan primetio i konstatovao kako će mi biti prijatnije ukoliko broj okačim oko vrata.

Štafeta: Dragan Ćirić, ARK Tron i Katica Ristić, ARK Fruška Gora
Štafeta: Dragan Ćirić, ARK Tron i Katica Ristić, ARK Fruška Gora

Pozdravljam usput društvo iz kluba i počinjem lagano da me muči misao kada će već jednom ta okretnica na 2.5km. Konačno sam krenula nazad! Koncentracija mi je polagano opadala kako sam se približavala okretnici, ali je Dragan to razbio počevši da mi objašnjava kako da trčim tik njemu uz nogu i malo na levo ili na desno zavisno s koje strane duva vetar. Oni s kojima sam se mimoilazila kažu da se nisam uopšte videla od Dragana, toliko sam mu blizu trčala da sam ga i par puta nogom zakačila, i kako se samo moja ruka koja maše videla. Najveći deo trke gledala sam ravno ispred sebe što mi je jako pomoglo da ostanem skoncentrisana.

Tanja Radumilo se okitila bronzanim odličjem na trci 10km
Tanja Radumilo se okitila bronzanim odličjem na trci 10km

Jedno kilometar pred cilj Dragan je sugerisao kako bi mogla ubrzati, na šta sam ja jedva odvratila da nema šanse. Par trenutaka kasnije počela sam lagano da ubrzavam. Vodeći se iskustvom od predhodnog dana nisam smela preterati. Ovaj deo trčanja najviše volim, kada unutrašnja borba postane veoma jaka i kada bez obzira na to istrajem. Možda jedno 300m pred cilj jedan mladić je vikao devojci koja stoji na putu: ’’ Ajde, ajde! ’’ i ona pokušava uz puno muke da ponovo potrči. Njih dvoje su trčali štafetu. To je bio jedan od parova koji su pre nas prošli okretnicu na 5km. Tada počinjem još više da ubrzavam i u nekom trenutku Dragan ostaje iza mene. Dosta brzo protrčavam kroz cilj, dovoljno da devojku koju sam obišla ostavim 11sec iza sebe. Tih 11sec je odlučilo nas plasman.

Katica Ristić, autor teksta
Katica Ristić

Dragan Ćirić i ja, sa zbirom godina 86, osvojili smo drugo mesto u štafeti na trećoj tron rođendanskoj trci na Paliću, što je veoma lepo i neočekivano iznenadjenje za taj dan i za tu trku. Jako sam zadovoljna trkom i mojim trčanjem i veoma nestrpljivo isčekujem narednu.

Plasman svih takmičara – http://www.somaraton.org.rs/3rodjendanska_trka.htm

Katica Ristić