Akcija noćne šetnje, u organizaciji Fruškogoraca i prijatelja, po Fruškoj gori 17. avgusta počela je u 22 h. Pređena ruta: Paragovo (start), Kraljeva stolica, Vrdnik, ekonomija, Morintovo, Venac, proplanak na zelenoj stazi, Paragovo (cilj).

Moji utisci sa šetnje su pomešani. Organizator akcije se veoma trudio tako da je organizacija bila odlična. Obezbedio je veoma dobrog vodiča Petra Panića. Do sada na planinarskoj akciji nisam video ovako trpeljivog vodiča. Čistač je bio Ivan Vjerg. Duško Radojčić je grupu pratio automobilom i pružao asistenciju kada je to bilo potrebno. Planirana akcija spada u lake (po dužini i načinu kretanja istom). Vodič je dobro procenio grupu i doneo je dobru odluku da učesnicima još olakša tj. da se ne ide do Lazinog vira jer to deo grupe ne bi mogao bezbedno da prođe. Posledica je bila da smo umesto stazom išli zemljenim putem na kojem je bilo dosta prašine.

Sa druge strane postojala je velika želja učesnika da se prošetaju Fruškom gorom. Veliki broj učesnika nije imao adekvatnu obuću pa postoji mogućnost da im posle 20-tak prepešačenih kilometara nije bilo udobno u istoj, čak su u jednom trenutku izabrali asfalt umesto staze. Grupa se kretala sporije nego sto je uobičajeno za početnike. Napravljeno je oko 15-tak pauza kako bi grupa prikupila snagu.

Veći deo grupe je prepešačio celu stazu, ne znam broj onih koji su prevezeni automobilom do cilja.

Moj predlog za početničke grupe je da se redovnije pešači po Fruškoj gori pa da se potom opet oprobate u noćnoj šetnji, kako bi bilo mnogo lepše sa malo više kondicije. Moglo se primetiti da se ne angažuju isti mišići prilikom trčanja i pešačenja.

Sada malo statistike:
1. Profil visine


2. Ukupan uspon oko 1091 m

3. Prepešačeno na usponu: 9.6km
Prepešačeno pri silasku: 9.7km
Prepešačeno po ravnom: 6.1km
Ukupno prepešačeno: 25.4km

Acija se završila oko 7h ujutru. Ukupno je bilo 37 učesnika. Pauza je pravljena u proseku je na svakih 5km.

Čestitam svim učesnicima koji su uspeli da prepešače celu stazu. Zahvaljujem se organizatorima. Želim Vam još mnogo lepih planinarskih šetnji.

By Milan Marković

By Bojana Kačar Stupar

"Bez dobre ekipe nema ni osmeha na licu!"