Trka oko Salajke, ili popularno nazvana TOS, je opuštena trka, čije primarni cilj nije nadmetanje, već druženje i okupljanje istomišljenika, uživanje u čarima trčanja. Prva trka se održala na Sv. Luku 2004. sa ciljem da se okupe prijatelji iz nekoliko srodnih sportova – atletike, triatlona, orijentiringa, sportskog penjanja, kao i planinara, kako bi u ležernom tonu obišli jedan krug oko Salajke (u dužini od 5 km) a potom se zadržali na druženju uz koje piće ili dva (3,4,5,6…).


Takodje je iskorišćena prilika da se trka obeleži i štampanjem majica trke, prvenstveno zbog razbijanja monotonije večno istih majica sa novosadskog maratona (koje su i dalje iste), a sada redovni posetioci TOS-a mogu da se pohvale i lepom kolekcijom interesantnih majci TOS-a. Trka pored druženja ima još nekoliko ciljeva- jedan od njih je obeležavanje pravoslavnih crkvenih praznika, a drugi je bio humanitarni, jer se prikupe čokoladice, bonbone i razni slatkiši, koji se dele deci sa Salajke na koje naidjemo tokom trčanja.
Iako je cilj trke druženje i opušteno trčanje, ipak postoji ta mala borba oko osvajanja prvog mesta, gde pobednik dobija prelazni trofej TOS-a, koji ostaje kod njega na čuvanje do sledeće trke. Takođe mu je na sledećoj trci zagarantovana i žuta majca.
Tradicija se nastavlja, došao je red i na novu trku, ovaj put 9 po redu te se ove godine ona održava na Svetu mučenicu Juliju, 29-og jula. Svi dobronamerni i istomišljenici su dobrodošli. Vidimo se u nedelju u 18h!

 

Dosadašnji pobednici:
2004. Karban Miroslav
2005. Kostić Miloš
2006. Jovanović Nenad
2007. Gavrilov Milana
2008. Jovanović Nenad
2009. Jovanović Nenad
2010. Šarić Petar
2011. Jovanović Nenad

By ARK Fruška gora

Atletsko Rekreativni Klub “Fruška Gora” je klub trkača, rekreativaca i entuzijasta, a pre svega ljubitelja sporta. Naša definicija nije nadmetanje, naš primarni cilj nije rezultat i medalja. Mi smo tu da bi uživali u ovome što radimo i nadmetali se sa nama samima! Rezultat je nešto što dolazi samo po sebi, a uspeh je satisfakcija koju dobijamo radeći ono što nas ispunjava.