Avanturistička trka Valjevski izazov održaće se u subotu 07. jula 2012. godine, na Valjevskim planinama, u organizaciji Wild Serbia tima.Avanturistička trka Valejvski izazov predstavlja manifestaciju u kojoj se kombinuju dve ili više ekstremnih aktivnosti sa orijentacijom u prirodi, trekingom, planinskim biciklizmom, penjanjem, ostalim veštinama i sportovima vezanim za vertikalne aktivnosti na užetu, sa akcenatom na ekstremnim sportovima i divljoj prirodi.

Valjevski izazov

Ovogodišnja avanturistička trka Valejvski izazov održaće se na teritoriji Valjevskih planina, na potezu od Divčibara do Drine, u skladu sa sledećim pravilima: Sve aktivnosti  su na sopstvenu odgovornost prijavljenih takmičara; Pre početka trke, učesnici potpisuju izjavu o učešću na trci; Lica mlađa od 16 godina mogu učestvovati samo ukoliko je u njihovom timu bar jedan od roditelja; Za maloletna lica starosti od 16 do 18 godina učešće je moguće samo uz pismeno odobrenje roditelja.

Programom manifestacije Valjevski izazov predviđena je jednodnevna trka u sledećim kategorijama: Extreem kategorija  – namenjena pravim ljubiteljima ekstremnih sportova, koja predviđa prolazak kroz atraktivne predele u prirodi, neuređene pećine, kanjone sa vodopadima i stene, kroz 10 različitih outdoor disciplina; Adventure kategorija – sa naglaskom na brdskom biciklizmu, orijentaciji i plivanju; Trek kategorija – namenjena za sve avanturiste koji žele da se zabave i uživaju u netaknutoj prirodi Valjevskih planina.U zavisnosti od kategorije takmičari će imati zadatak da pređu određene relacije u prirodi peške i/ili uz pomoć bicikla, da preplivaju reku, prođu kroz pećinu, popnu se uz stenu, i savladaju jedan od najlepših kanjona u Srbiji. Takođe, programom manifestacije po završetku trke, predviđeno je održavanje velike žurke pod vedrim nebom.

Pravo učešća na Valjevskom izazovu imaće svi zainteresovani koji sebe smatraju psiho-fizički spremnim uz plaćanje kotizacije u iznosu od 1700 dinara (15 eura) po takmičaru/ki.

Prijavljivanje zainteresovanih učesnika/ca za učešće na Valjevskom izazovu obavljaće u periodu od 15. juna do 02. jula 2012. godine, godine putem on-line forumulara na sajtu www.wildserbia.com.

Za najuspešnije takmičare/ke Valjevskog izazova obezbeđene su vredne nagrade u vidu planinarske i kamp opreme.

Napomena:
* Pobedu u trci ostvaruje ona ekipa koja sakupi najviše bodova.
* Bodovi se dobijaju za: vreme koje je potrebno da se pređe staza i za specijalne zadatke.
* Cela trka i sve aktivnosti biće ispraćene od strane medicinskog i spasilačkog tima.

Program manifestacije:
Petak 6. Jul 2012.

20:00 – Okupljanje učesnika na planini Magleš, mesto Rastilo.
20:30 – Popunjavanje i predaja dokumentacije, provera opreme, potpisivanje izjave o saglasnosti za učešće u trci.
21:00 – Sastanak timova sa organizatorima trke. Upoznavanje sa pravilima, bodovanjem. Predaja dokumentacije, provera opreme. Spavanje u šatorima.
Napomena: Ukoliko niste u mogućnosti da dođete u petak, biće organizovan naknadan satanak u subotu u 8h ujutru.

Subota 7. Jul 2012
9:00 – Start trke. Dnevne aktivnosti: mountain biking 25km, speleologija – prolazak horizontalne neuređene pećine, kanjoning, trekking 10km, skokovi u vodu (3m, 5m ili 13m), plivanje 200m.
17:00 – Kraj trke i dolazak takmičarskih timova na Petničko jezero u selu Petnica.
19:00 – Žurka na otvorenom. Spavanje u šatorima ili u seoskim domaćinstvima.

Nedelja 8. Jul 2012
11:00 – Proglašenje pobednika, dodeljivanje diploma i nagrada učesnicima trke!
12:00 – Celodnevna žurka, IZNENAĐENJE NA VODI 🙂 i kupanje na Petničkom jezeru. U kasnim popodnevnim časovima – Kraj Izazova 2012!

 

Naziv događaja: Valjevski izazov
Datum održavanja: 07. jul 2012
Mesto održavanja: Valjevske planine
Organizator: Wild Serbia tim
Web: www.wildserbia.com

Izvor:Valjevski izazov 2012 – Sportski kalendar – Savremeni sport.com

By Boško Stupar

Triatlonac, trkač, orjentirac, penjač, avanturista, entuzijast, boškotlonac, kažu prijatelji :)