Po prvi put, na najlepšoj planini Srbije, Tari, biće održana prava poslastica za sve ljubitelje ultra dugačkog i planinskog trčanja. Tara Maraton 2013 prvi put će biti održan od 16. do 18. avgusta 2013. godine. U pitanju je prva, ultramaratonska trka na ovom prostoru.

Po rečima Nikole Živanovića, organizatora trke, Tara Maraton 2013 otvara jednu novu stranicu outdoor sportova u ovom delu Srbije:
„Do sada na Tari nisu organizovane trke ovog tipa. Po ugledu na svetski poznate i priznate trkeUltra trail Mont Blan“ (Italija, Švajcarska i Austrija), TransgranCanaria (Kanarska ostrva), „TransVulcania“ (Španija) i mnoge druge, u kojima se vrhunski sportisti takmiče na ultra dugim stazama koje često prelaze i 200 kilometara, i koje svake godine okupe na hiljade takmičara željnih izazova, pokušaćemo da kreiramo najzahtevniju i najizazovniju trku u Srbiji. Planina Tara i Bajina Bašta su po svim kriterijumima izuzetne lokacije za ovakvu sportsku manifestaciju.

Tara Maraton 2013 – Staze

Biće trasirane tri staze različite dužine i tehničkih zahteva, tako da će i rekrativcima biti pružena mogućnost da učestvuju i uživaju u lepotama Tare i Bajine Bašte.

Najteža staza – Tara Ultramaraton

Za najtežu kategoriju – Tara Ultramaraton, predviđena je staza ukupne dužine 95,5 kilometara i visinske razlike preko 4 500 metara. Predstavlja izuzetan izazov za sve koji bi da testiraju svoje sposobnosti do krajnjih granica.

Srednja staza – Tara Challange

Srednja staza, Tara Challange (53 kilometra i 2 600 metara uspona) namenjena je spremnim rekreativcima, ali i svima onima koji bi da se oprobaju na nešto lakšoj stazi.

Za nezaboravan vikend – Tara Cross

Staza Tara Cross (27 kilometara i 1 300 metara uspona) namenjena je svima onima koji bi da aktivno provedu nezaboravan vikend na Tari i uživaju u svim lepotama koja ona pruža. Očekujemo izuzetno dobar odziv domaćih elitnih takmičara. Takođe, imamo najave dolaska većeg broja takmičara iz inostranstva. Na trci se očekuje učešće preko 200 takmičara.

Ovo takmičenje je pravi način da se Tara i Bajina Bašta predstave kao izuzetno atraktivne sportsko – turističke destinacije. Očekuje nas izuzetna sportska manifestacija, u svakom pogledu.

U oazi netaknute prirode

Tara Maraton 2013 se održava u srcu jedne od poslednjih oaza netaknute prirode. Sve tri rute, trasirane kroz različite tipove terena, uz kombinaciju više vrsta podloga (asfalt, makadam, šumski putevi i staze) i veliku visinsku razliku, vode takmičare kroz najlepše delove Nacionalnog parka Tara.

Poseban izazov, posebno tešku deonicu, koja će do krajnjih granica testirati sposobnosti takmičara na Tarskom maratonu, predstavljaju Pasja kosa, uspon od manastira jezera Spajići do prevoja Miloševac (7 km dužine i skoro 700 metara visinske razlike) kao i uspon Crnjeskovo (dužine samo 5 km sa visinskom razlikom od preko 700 metara).

Uz prelepe pejzaže, dobru organizaciju, izazovnu trasu i mnogo timskog rada, ova trka je idealna prilika za sve ljubitelje prirode i sporta da osete Taru i prepuste se izazovu!

Viče informacija na: www.taramarathon.com i na e-mail: info@taramarathon.com