U subotu, 21. aprila 2012. godine, održaće se 25. Beogradski maraton, najveća i najmasovnija sportska manifestacija u našoj zemlji koja je, odlukom Skupštine grada Beograda, proglašena za događaj od posebnog značaja za grad Beograd.

Beogradski maraton u sebi sadrži Trku zadovoljstva na 5 km, polumaraton i maraton. Po mnogim ocenama to je najveći sportski i promotivni događaj koji se tradicionalno održava u našoj zemlji. Kao jedinstvena celina, Dečiji maraton i Beogradski maraton, početkom svakog proleća, privlače veliki deo domaće medijske pažnje…
________________________________________
Saopštenje za javnost
27.12.2011. godine

Beogradski maraton za London

Svetska Asocijacija atletskih federacija (IAAF) saopštila je da će 25. Beogradski maraton biti uvršćen na listu maratona na kojima može da se ostvari norma za učešće na 30. Olimpijskim igrama u Londonu.

Pismom iz sedišta IAAF-a u Monaku, izvršni direktor sektora za ulične trke gospodin Šon Valas Džons obavestio je Atletski savez Srbije i Beogradsi maraton da je Beogradski maraton ispunio kriterijume da bude uvršćen u maratone na kojima u 2012. godini može da se ostvari rezultat koji je prepoznat kao norma za učešće na 30. Olimpijskim igrama u Londonu.

Takođe, gospodin Džons obaveštava da će ta informacija uskoro biti objavljena na zvaničnom sajtu IAAF-a.

Da podsetimo, ove godine na 24. Beogradskom maratonu takmičari iz više zemalja ostvarili su šest „A“ olimpijskih normi, kako u muškoj tako i u ženskoj konkurenciji.

Inače, u okviru jubilarnog 25. Beogradskog maratona koji će se održati 21.04.2012. godine biće organizovano i Prvenstvo Balkana u maratonu.

Beogradski maraton je član AIMS-a (Svetsko udruženje maratona i uličnih trka) od 1990. godine i jedan od bitnih standarda za članstvo u ovoj Asocijaciji je i posedovanje odgovarajuće licence o, na odgovarajući način, premerenoj stazi.

Takođe je neophodno ispuniti i druge izuzetno zahtevne uslove da bi rezultat postignut na odgovarajućoj stazi bio priznat kao nacionalni, kontinentalni ili svetski rekord. Beogradski maraton ispunjava i ostale uslove.

Prijave na http://www.bgdmarathon.org/

Info: Beogradski maraton d.o.o.
11000 Beograd, Humska 4.
tel/fax: (+381 11) 369-0709; 306-5720
E-mail: office@bgdmarathon.org