ПЛАНИНАРСКИ САВЕЗ
ПСД „ЖЕЛЕЗНИЧАР“ НОВИ САД
ПЛАНИНАРСКИ МАРАТОН НА ФРУШКОЈ ГОРИ
Трг Галерија 4
Нови Сад
Број: 38-32-1/15
Датум:26.10.2015.
Нови Сад

Oro

 

 

 

Поштовани планинари, маратонци, љубитељи природе, заљубљеници у Фрушку гору

Заразите се природом зарад здравља – поштујмо природу, постигнимо недостижно

ДОБРО ДОШЛИ
на 1. Јесењи планинарски маратон на Фрушкој гори,
у суботу, 28. новембра 2015. године

 

 

Овај маратон је замишљен искључиво као СПОРТСКО-РЕКРЕАТИВНА МАНИФЕСТАЦИЈА КОЈА НЕМА ТАКМИЧАРСКИ КАРАКТЕР, јер је нагласаск на рекреативној активности која подразумева кретање по шумском, понекад и дивљем, појасу брдовите Фрушке горе, што ће вам сигурно донети благодети и за тело и за ум.
За ову суботу 28. новембра одабрали смо комбиновану стазу. Први, мирнији и блажи део, да би вас у другом делу, када сте већ постигли “радну температуру”, увели у део стазе који припада Ултра екстремном фрушкогорском маратону, делу којим се врло ретко иде и који је доста захтеван и изузетно леп. У овом другом делу ићи ћете стазом са врло стрмим успонима и силасцима, ићи ћете кроз Думбовачки поток, спуштаћете се обезбеђеним правцем низ Думбовачки слап. А то значи да ћете на овој стази подједнако ангажовати све делове тела, од чланака, преко бутина, кукова, до врата и раменог појаса, а да не говоримо о томе да ћете 28. новембра заборавити на стрес и сиву свакодневницу која нам редовно непозвана куца на врата породичног дома.
ОПИС СТАЗЕ:
Старт и циљ су на Поповици.
Прва контролна тачка – Краљева столица. У вашој контролној књижици носи ознаку КТ9.
Друга контролна тачка – Бранковац. У вашој контролној књижици носи ознаку КТ21.
Трећа контролна тачка – Врата раја. У вашој контролној књижици носи ознаку КТ22.
Четврта контролна тачка – Змајевац. У вашој контролној књижици носи ознаку КТ23.
Пета контролна тачка – Извор Звечан. У вашој контролној књижици носи ознаку КТ24.
Циљ је на Поповици.
Укупна дужина стазе је 25,735 км.
Успони на стази 1.179 м.
Силасци на стази 1.179 м.

Шта рећи, мало километара а велика висинска разлика.

Да бисмо вам омогућили да стазу успешно прођете, стаза ће бити отворена укупно 9 сати.
Старт је у суботу 28. новембра 2015. у 8,00 сати на Поповици, а
Циљ је истог дана у 17,00 сати на Поповици.
МАРКАЦИЈЕ НА СТАЗИ
Од Старта на Поповици преко КТ Краљева столица па до одвајања маратонске стазе за Врдник води нас маркација: бео круг и црвено срце у средини.
Од одвајања редовне-сталне маркиране стазе за Врдник на гребенском путу, даље преко Змајевца до КТ Бранковац воде нас гребенском стазом (поред асфалтног пута) црвено-беле пластичне траке окачене на стази, и све време се крећемо контра маратонској стази (када се окренете иза вас је маркација бео круг и црвено срце).
Од КТ Бранковац до Думбовачког потока и слапа, КТ Врата раја, Малог потока, видиковца Градац, КТ Змајевац, КТ Извор Звечан, Поповица – циљ, води вас маркација бео круг са црвеним срцем у средини.
Настојмо да овај наш Јесењи маратон не буде само спорт и рекреација, већ и љубав, хоби, лепота дружења…….све више отуђених људи које спаја лепота и природа у њој.

Право учешћа на овој манифестацији имају сви који се осећају здрави и способни да могу да савладају ову стазу са овом висинском разликом, без обзира на временске прилике/неприлике. Саветујемо, поведите и своју децу на ову активност и тако их на време усмеравајте на боравак у природи и активности у њој. Ако бораве у природи, спречићете да буду гојазна, безвољна, биће здравија, а имаће и бољу концентрацију у школи.
Сваки учесник на маратону учествује НА СОПСТВЕНУ ОДГОВОРНОСТ.
Учешће на планинарском маратону је, уз све добробити, активност повећаног ризика, па је сваки учесник маратона одговоран за своју личну егзистенцију и безбедност, а очекује се да допринесе и безбедности других учесника Маратона.
Организатор неће сносити никакву одговорност у случају било какве штете или угрожавања физичког интегритета (повреде, смрти…) који су последица учешћа на маратону.
Сваки учесник маратона лично је одговоран за своје понашање и евентуално угрожавање или нанету штету другим лицима за време маратона
Учесници маратона не смеју бити под дејством алкохола, дрога, других опојних средстава или недозвољених стимулатива.

Особе млађе од 18 година, на стази маратона морају бити у пратњи старије пунолетне особе, родитеља, старијег брата, сестре, професора, планинарског водича …

Особама са здравственим проблемима и старијим особама пре доласка на маратон препоручујемо обавезну консултацију са лекаром.

Одећа – обућа – ранац – остало…
На маратону се учествује у опреми подесној за дуготрајан напор у шумско планинском амбијенту, по сваком времену.
Одећа треба да је лака, комотна, спортска, прилагођена свим временским приликама.
Обућа треба да је удобна, комотна и разгажена, са нарезаним ђоном, а на ногама нека су неке дебље чарапе, препоручујемо вунене или наменске (спортске, планинарске) за ове прилике.
Обавезно је на маратон понети ранац, а у ранцу нека се нађе: вода, сок, чај… сендвич, воће, сува пресвлака (мајица, гаће, капа…) и обавезно нека непромочива јакна са капуљачом, или пелерина-кабаница за заштиту од могуће кише.
Маратонци обавезно морају да имају батеријску лампу (препоручујемо чеону) са резервним батеријама и дуге панталоне или хеланке које у потпуности покривају ноге, пиштаљку, мобилни телефон (са пуном батеријом), завој, еластични завој, ханзапласт, крему за оједе…
Учесницима препоручујемо, због стрмих успона и силазака, из практичних разлога, да би било добро да имају штапове за ходање.

Ово је витални минимум опреме коју сваки учесник треба да прилагоди сопственим потребама.

Храна – пиће
Храну и пиће сваки учесник обезбеђује себи из ранца, а организатор обезбеђује топао чај на циљу.
ПРИЈАВЕ
Примање пријава и издавање контролних књижица на стартном месту на Поповици је у суботу 28.11.2015. од 7:00 до 8:00 сати.

ПРЕВОЗ ДО СТАРТА – РЕГУЛИСАЊЕ САОБРАЋАЈА
За Новосађане препоручујемо градски аутобус број 74, који полази са Железничке станице у 6:25 сати, и стаје на свим станицама дуж Булевара ослобођења и Сремској Каменици.

Учесници из удаљених места који организовано у суботу 28.11. долазе на маратон својим аутобусима, моћи ће доћи до Поповице – СТАРТА МАРАТОНА, с тим што се њихови аутобуси по изласку путника не смеју задржавати на платоу Поповице због уског пута и евентуалног проблема са циркулисањем редовног саобраћаја.
ВАЖНО УПОЗОРЕЊЕ

Строго се придржавајте правила маратона са којима се можете упознати и на сајту ПСД „Железничар“ www.psdzeleznicarns.org.rs као и на стартном месту на дан маратона.

ДА БИ ОРГАНИЗАЦИЈА ОВОГ ДОГАЂАЈА ДОБРО ФУНКЦИОНИСАЛА, МОЛИМО ВАС ДА СВОЈЕ ПРЕЛИМИНАРНЕ ПРИЈАВЕ (име, презиме, година рођења, укупан број учесника који долазе на маратон) ПОШАЉЕТЕ НА Е-MAIL АДРЕСУ psdzeleznicar.ns@gmail.com НАЈКАСНИЈЕ ДО ПОНЕДЕЉКА 23. НОВЕМБРА 2015.

Свима који желе да дишу пуним плућима, да се друже са нетакнутом природом, који желе да доживе изазове који ће у њима пробудити авантуристички дух и учинити да се осећају божанствено, баш као и предели који их окружују, Фрушка гора и наш маратон је место за њих.

Будимо ведри, весели, насмејани, лепи, срећни и здрави на овом 1. Јесењем планинарском маратону.

Миливој К. Настасић

 

 

Brankovac

Source: http://www.npfruskagora.co.rs/cir/galerija-slika.html