Mala ekipa se okupila da isprati ultramaratonce
Mala ekipa se okupila da isprati ultramaratonce

20. decembra 2006. godine se tadašnja ekipa TK Dynamic, a danas članovi ARK Fruška Gora uputila na, mnogi bi rekli, sulud put. Pročitajte nešto o tome. Ovo je jedna od avantura koje se pamte i nikad ne zastarevaju!

PROTESTNI ULTRAMARATON PANČEVO-POPOVICA

U subotu,16.decembra u 8 sati i 20 minuta, ispred pančevacke rafinerije, startovao je prvi protestni ultramaraton Pančevo-Popovica dug 115km. Izuzetno teški vremenski uslovi, gusta magla i niska temperatura doprineli su da se na startu pojavi mali broj učesnika, svega 10- ak pešaka , dvoje biciklista i naravno ekipa ULTRA 2006 NOVI SAD.
eh taj Dynamic
Teški vremenski uslovi sprečili su Zorana Zivlaka i Nićetin Vitomira, koji su stazu trebali da predju biciklovima, da učestvuju na trci, Drago Boroja zbog neodložnog svinjokolja odustaje od trke, a Karban Miroslav Zec , najavljen kao pratnja i logistička podrška, zbog povede oka takodje biva sprečen da učestvuje u projektu.
ranjeni Zec
Ekipu ULTRA 2006 NOVI SAD na kraju su predstavljali: Zoran Marković-vodja puta, Cvejić Vladimir- Chong Lee, Nikolić Nemanja- Nimbus, Vladimir Raškoviš- The Rash i Čedo Milinović –Džo pratnja i logistička podrška.
kraca pauza
Ekipa je, i pre dolaska u Pančevo, bila odlučna u nameri da stazu dugu 115 kilometara istrči, imajući na umu i mogućnost da na trci ne bude drugih trkača, što dodatno otežava prelazak ove duge staze.
Posle starta, koji je kasnio 20 minuta, sve je išlo po planu, pozitivna atmosfera, lagan tempo od 10 kilometara po satu i već u prvim minutima trčanja, ne znajući šta ga čeka, ekipi se pridružuje jedan gradski pas koji kasnije dobija ime Stejsi.
Stejsi  u autu
Nakon 3 sata neprekidnog trčanja po nasipu reke Tamiš, po prvi put smo se susreli sa Čedom Džoom, koji nas je kolima sačekivao na dogovorenim mestima. Usledila je kratka pauza od 10 minuta . čaj, bonžita, mandarine, banane, kratko istezanje mišića i ekipa nastavlja dalje. Naredni susret sa Čedom dogovorili smo za 2,5 sata kada će nam biti pripremljena supa, pored svih ostalih djakonija.
supica pred Centom
Tako je i bilo, u 13 sati i 37 minuta u selu Čenta, nakon 5 sati i 17 minuta trčanja i predjenih oko 50 kilometara, pravimo drugu pauzu u trajanju od 20 minuta . Pas Stejsi je za vreme pauze pokazao prve znake umora, odlučili smo da je za njega najbolje da ostatak staze predje sa Čedom, kolima, Stejsi se u početku protivila , ali je ubrzo zaspala i nije se budila do Novog Sada.
koliko kilometara
Topla supa nas je povratila u život , nastavili smo dalje. Sada je staza vodila magistralnim putem Pančevo-Titel i tu nastaju prvi problemi. Gusta magla i polako spuštanje mraka sveli su vidljivost na minimum što nas je dovodilo u opasne situacije pri mimoilasku sa vozilima. Tvrd asvalt ubrzo je doprineo pojavi bolova u zglobovima , a zatim kreću i prve unutrašnje krize.
vanzemaljci
U 16 sati i 33 minuta ekipa stiže u Titel, mrak je uveliko pao, magla je sve gušća, prvi put se pojavljuje realna sumnja da je staza mnogo duža od najavljene, ali ekipa ne odustaje. Dogovorena je pauza u selu Gardinovci .Deonica od Titela do Gardinovaca takodje je asvalt, razdaljina 20-ak km, vidljivost svega 15 metara , uslovi za trčanje skoro ne mogući. Posle 2 sata trčanja, po ovim katastrofalnim uslovima, odlučujemo da pozovemo pratnju, Čedu i da ostatak puta, do Fruške Gore, predjemo kolima.
duza pauza
Posle 10 sati trčanja, i predjenih oko 90 kilometara, pravimo malo dužu pauzu u kafani Klub Roma u Gardinovcima odakle kolima prelazimo Dunav, kod Beške, i stižemo na Frušku Goru gde u 20sati 50 minuta nastavljamo svoju trku. Odluka je bila da, pošto je, usled propusta organizatora, staza zasigurno duža, čak i do 35 kilometara, ekipa po Fruškoj Gori istrčati još 15-ak kilometara i time će se projekat smatrati uspešno završenim.
ljubazna domacica
Lee jos spava
Uslovi za trčanje na Fruškoj Gori bili su sušta suprotnost od predhodno pomenutih problema koji su nas pratili. Temperatura je bila za nekoliko stepeni viša, magle uopšte nije bilo, a razliku izmedju trčanja po asvaltu i trčanja po šumi ne treba ni pominjati. U 23 sata i 5 minuta stizemo na Popovicu, PROJEKAT JE USPEO. Stazu dugu više od 100 kilometara ekipa ULTRA 2006 prešla je za 12 sati 15 minuta.
Sutra dan, u nedelju 17. decembra u planinarskom domu Železničar na Popovici ekipi su dodeljene medalje, majice, diplome i priredjena je večera u čast takmicara koji su prešli stazu. Svi , čak i organizator trke , su se složili da bi prvi protestni ultramaraton PANČEVO-POPOVICA propao da nije bilo ekipe ULTRA 2006 NOVI SAD .

Pripremio Vladimir Rašković

The Rash.

By Boško Stupar

Triatlonac, trkač, orjentirac, penjač, avanturista, entuzijast, boškotlonac, kažu prijatelji :)