Ona je pronašla blago i trči prema cilju (foto Mihailo Bogdanović)
Ona je uz pomoć mape pronašla blago i trči prema cilju (foto Mihailo Bogdanović)

Škola atletike za decu ARK FRUŠKA GORA i Orijentiring Atletski Klub NOVI SAD su zajedno organizovali sportsko rekreativno druženje u Dunavskom parku u Novom Sadu. Gosti na ovom druženju bila su nam deca iz hora “Bajićevi slavuji” muzičke škole “Isidor Bajić” sa profesoricom Anom Kovačić, i deca iz muzičke školice “Kreativni M Kutak” sa instruktorom gitare Predragom Đurićem. Iako su neki članovi naše školice atletike već učestvovali u ovakvim događajima, za većinu dece ovo je bila prva prilika da dožive orijentiring trku, ali i da se upoznaju sa osnovama sportskog penjanja na drveće. I naravno, odlična prilika za druženje i sticanje novih poznanstava između ove tri dečije grupe.

U prvom delu našeg druženja, organizovali smo jednostavnu orijentiring trku kroz Dunavski park, prilagođenu najmlađima. Cilj trke, pod nazivom POTRAGA ZA BLAGOM, je bio da se uz pomoć karte pronađe pet zastavica skrivenih na različitim mestima u parku. Pre starta, instruktor orijentiringa Duško Radojčić Frulja održao je kratko predavanje i uputstvo o korišćenju mape, i trka je počela. Kod svake zastavice dežurale su “sudije” koje su deci davale bonbone i nalepnice kao “dokaz” da su pronašli zastavicu. Svako ko je skupio dve različite nalepnice i tri različite bonbone i vratio se na cilj kod Doma izviđača, gde je bio i start, uspešno je završio trku. Kod pojedinih zastavica, sudije su bili naši “stari iskusni” članovi, dečaci koji su na sličnim trkama učestvovali još prošle godine, od kada smo uveli ovakve aktivnosti u program rada naše školice.

Preuzimanje "blaga" od sudije na kontrolnoj tački broj 3 (foto Bjanka Maletin)
Preuzimanje “blaga” od sudije na kontrolnoj tački broj 3 (foto Bjanka Maletin)

Posle uspešno završene potrage za blagom, ušli smo u izviđačku baraku, gde nam je Jelena pripremila čaj, da predahnemo i ugrejemo se, što su deca iskoristila da razmene utiske o trci.

U drugom delu druženja, instruktor sportskog penjanja Vladimir Rašković održao je demonstraciju penjanja na stablo pomoću sigurnosne opreme, a deca su zatim imala priliku da uvežbavaju osnovnu radnju u pripremi postavljanja opreme za penjanje, zabacivanje konopca sa tegom preko račve na stablu.

Instruktor sportskog penjanja demonstrira primenu sigurnosne opeme u penjanju na drvo (foto Jelena Horvacki)
Instruktor sportskog penjanja demonstrira primenu sigurnosne opeme u penjanju na drvo (foto Jelena Horvacki)

Kada smo završili sa aktivnostima na otvorenom, u prostoru Doma izviđača smo nastavili sa obukom vezivanja penjačkih čvorova, što je bio već treći nastavak ove obuke od kako je uvedena u naš program rada prošlog meseca.

Pošto ne mogu da nađem prave reči da prenesem svu lepotu ovog događaja, zamolio sam naše male drugare da i oni napišu svoje utiske. Evo kako su neki od njih sve ovo doživeli:

Najviše mi se svidelo kad smo tražili blago. Bilo je lepo kad smo vezivali čvorove, prebacivali konopac preko drveta i kad smo gledali alpinistu kako se penje na drvo! Sve mi se jako SVIDELO!!!!!
Jeca (9 godina)
Meni je bilo jako lepo..divno sam se provela, sve je bilo super organizovano..najviše mi se dopalo potraga za blagom i vezivanje čvorova, mada mi se i svidelo zabacivanje.
Anja (9 godina)
Meni se najviše svidelo zabacivanje na drvo i potraga za blagom i kako smo se zabavljali sa drugarima.. i svideo mi se čaj..a posebno ono kada smo ja i jedan dečak uzeli kanap da zakačimo na drvo da zajedno visimo. Voleo bih da potraga za blagom bude malo teža i da stave crne gusarske zastave na neka mesta.
Igor (7 godina)
Danas, 2.12.2012. bio sam u Dunavskom parku na trci orijentiringa. Bilo mi je jako lepo i voleo bi da ponovo bude tako nešto kao ovaj nezaboravni događaj.
Deki (10 godina)
Vežba zabacivanja preko račve na stablu (foto Eva Stankov)
Vežba zabacivanja preko račve na stablu (foto Eva Stankov)

Da bi ovaj događaj ostao zapamćen i u slikama, zahvalnost dugujemo fotografima koji nas prate u svim našim aktivnostima. Eva Stankov i Mihailo Bogdanović su se i pored hladnog vremena odazvali našem pozivu, a da sve bude snimljeno i iz trećeg ugla, ovoga puta pobrinula se Bjanka Maletin. I naša Jelena, pored toga što nas je sve ugrejala čajem, napravila je i svoj foto album. Evine, Mihailove, Bjankine i Jelenine fotografije možete pogledati ovde:

Eva Stankov: Album 1 >> Album 2 >>

Mihailo Bogdanović: Album 1 >> Album 2 >>

Bjanka Maletin: Album 1 >>

Jelena Horvacki: Album 1 >>

Nadajmo se da će posle ovog današnjeg druženja neki mali sportisti postati i muzičari, a da će neki muzičari poželeti da postanu atletičari, izviđači ili penjači, i da ćemo se još susretati na treninzima, sportskim takmičenjima i na koncertima.

By Vladimir Bogovac

U klubu vodi dečiju sekciju poznatiju kao Školica atletike, a od ostalih aktivnosti, vodi sajt Školski program, ima svoju svaštaru koja se zove Blogovac, i možete ga pronaći na sledećem fejsbuk profilu.