Istra je poluostrvo u Hrvatskoj, nalazi skroz „gore“ do Slovenije i Italije. Od Beograda je udaljeno oko 650 km, sve zavisi u koji ste deo Istre krenuli. Nas je put vodio u kontinentalni deo Istre, tamo gde je nekada prolazila uskokolosečna pruga koja je povezivala Trst sa Porečom, poznata ka Parenzana. I upravo ta pruga je bila povod za organizovanje trke u ovom delu Hrvatske. Naime, u okviru projekta Parenzana I i II, – “Ponovno oživljavanje puta zdravlja i prijateljstva”, čiji je cilj revitalizacija trase stare željezničke pruge Parenzane putem integrisane turističke ponude i dugoročne prekogranične saradnje, kao i povećanja sportskih manifestacija u Istri, organizovana je trka Wine Run-Parenzana Magic. Organizatori ove vrlo zanimljive trke/manifestacije su SD Trickeri u partnerstvu sa Istarskom županijom, opštinom Piran i Vinistrom. Trka se održala u nedelju 07.09.2014, a cilj i centralno mesto manifestacije je malo istarsko mesto Livade, iznad kojeg se nalazi poznati stari gradić Motovun.

DSC_0069

Trka se sastojila od nekoliko kategorija:

 • ultra-maraton od 68km sa startom u Portorožu,
 • maraton 42km sa startom u Bujama,
 • polumaraton cca 20 km sa startom u Grožnjanu (plus kategorija štafeta od tri člana (7,4km, 5,3km, 7,3km)

Predviđeno je bilo da trka na svom putu prolazi putanjom stare pruge Parenzane, kroz nekoliko vinskih podruma istaknutih istarskih vinara i niz okrepnih stanica na kojim bismo imali priliku da probamo razna vina i gastro proizvode specifične za istarsku regiju.

Uzaludno je preći toliki put samo zarad trke, pa smo mi odlučili da proširimo aranžman i na Jadran, kad već idemo u ova deo Hrvatske. Ekipu ove ekspedicije je sačinjavao beogradski deo: Ana, Saša, Nikola i Sale,  sarajevske: Sanja, koju smo pokupili kod Slavonskog Broda i naravno ja koji sam se priključio na autoputu kod Rume. Smeštaj je već bio bukiran nekoliko dana ranije, a nalazio se severnom delu Poreča. Poreč, taj divni gradić na obali Jadranskog mora, relativno je blizu i Livadama gde je, kako sam već rekao, bio cilj trke. Petak veče i subota preko celog dana, bili su dovoljni da obiđemo sam Poreč, kao i obližnji Rovinj, a naravno i da iskoristimo priliku da se okupamo u moru. Impresije o obalnom delu Istre biće nekom drugom prilikom, ovde je ipak centralno mesto imala sama trka.

A sada malo o glavnom razlogu posete Istri, a to je bila trka. Ili vino!? U stvari i trka i vino, i tartufi i maslinovo ulje, sve u jednom. Organizator je predvideo da se svi skupimo u Livadama i organizovanim prevozom (autobusima) krenemo ka svojim startnim položajima,u našem slučaju Grožnjane.

4 2

Kao što sam i napomenuo, trka za nas koji smo trčali stazom od 20 km je krenula iz Grožnjana, pa trasom Paranzane sve do Livada. Staza nije bila teška, većinom je bilo nizbrdo. Ovakva trka i treba da bude laka, kada se uzme u obzir bogatstvo okrepa tokom trke.

Trka je na samom startu imala okrepu, naravno ne za nas već za ultraše i maratonce. Ali to nas nije omelo da krenemo sa degustacijom proizvoda koje su nam organizatori spremili.

5

Kako ne volim da se izdvajam iz grupe koja ima toliko pozitivne energije rešio sam da trku završim sa ekipom sa kojom sam i došao, prateći njihov tempo ili na neki drugi način. Ana je trčala svoj prvi polumaraton, Nikola je, po ugovoru koji je potpisao pred matičarom, morao da je prati.

10b

Drugoj Ani društvo i tempo je pravila Săša, ne znam kakav ugovor njih veže ali su se odlično slagali na stazi.

13

Pošto trenutno nemam ugovor ni sa kim, rešio sam da trčim deonice, odnosno intervale i da tako produžim svoj boravak na stazi. Uprošćeno, to bi izgledalo ovako:

 • –          trčanje oko 5 km – tempo 4:30,
 • –          odmor tri vina, pršut i sir…
 • –          trčanje oko 4 km – tempo 4:30
 • –          odmor dva vina, pršut i sir…
 • –          trčanje oko 5 km – tempo 5:20
 • –          odmor 4 vina, pršut i sir…
 • –          Rastrčavanje oko 7 km – tempo 7:00
 • –          odmor ? vina, kanapei od tartufa i vrganja, pasta sa tartufima….

10 11 1415a

Staza je prolazila pomenutom železničkom trasom, preko vijadukta, kroz tunele i špalire od raznog drveća, pa nam sunce, koje je taj dan ozbiljno grejalo, nije prestavljalo veliki problem. Sve u svemu, odlična trail staza sa mnogo zanimljivih delova.

IMG_5208 8

Zbog malo bržeg tempa, uspevao sam da ostatak ekipe dočekam na svakoj okrepi i njihov trud zabeležim na fotografijama koje prate ovaj tekst.

Trku smo završili za nekih 2:45, i svi smo zajedno ušli u cilj zdravi i sa osmehom na licu.

15

Nakon toga smo ispratili zabavni program koji su nam priredili organizatori i krenuli nazad ka domovini.

Genaralni utisak je da su se organizatori baš potrudili oko trke i da se taj trud i isplatio. Nas je trka “kupila” i za sledeću godinu, ali ozbiljno razmišljamo o dužoj deonici, kako bi videli i one delove koje smo ove godine preskočile.

P.S. Malvazija 2013 – Meneghetti

Profil staze

By Sipac