start
start

25. Beogradski maraton odrzan u nedelju, 22. marta 2012. godine .

Pored maratonske trke održana je jos i polumaratonska i trka zadovoljstva na 5 km

Na maratonskoj i polumaratonskoj trci učestvovalo je nešto više od 2 300 trkača iz zemlje i inostranstva. A na trci zadovoljstva je bilo oko 20 000 učesnika.
Vremenske prilike nisu baš bile najbolje za nas trkače s’ obzirom da je bilo oko 21 stepeni već oko podneva ,a i umeren vetar na delu trke koji se trčao na Novom Beogradu. Međutim vreme je bilo idealno za sve navijače kojih je bilo u velikom broju duž cele staze. Sama organizacija trke je bila odlična .
Početak trke bio je zakazan u 10 sati. Među profesionalnim trkačima koji su išli na što bolje rezultate i vizu za London, našli su se i brojna gospoda iz sveta sporta, politike , show biznisa , a naravno ni mi pojedini rekreativci nismo izostajali. U zoni starta svako je našao svoje mesto, tu su bili i takozvani ‘’pejsmejkeri’’ čije je osnovni zadatak bio da istrče maraton ili polumaraton za određeno vreme. Tako da je tu bilo onih što idu maraton na 5 ili 4 sata,a polumaratonci su mogli da prate pejsmejkere na 1:45 i 2 sata. Upravo sam se ja i još par članova kluba okupili oko naše ‘’zvezde vodilje’’ , pejsmejkera Raša kako bi istrčali polumaraton u vremenu od 1 sat i 45 minuta.
I da pređemo na stvar. Trka je počela , iskreno ja od gužve nisam ni čuo da je bilo odbrojavanja , već samo sirenu koja označava početak. Kasnije sam na televiziji i video kako je to sve izgledalo , pa čak i da je sam Divac označio početak trke.
U ogromnoj masi koja je krenula odmah na početku je i naša zvezda vodilja već bila ispred mene dobrih 20-30 metara. A u tom krugu oko njega se jos sasvim slučajno našao i naš bivši predsednik gosn. Boris, iz meni nepoznatih i oko njega se formirala grupa od još nekoliko stotina ljudi. Valjda su hteli nešto da mu dobace , da ga sapletu ili zatraže da im sredi neki posao … Tako da sam bio prinuđen da malo odstupim i prebacim se na drugi kraj ulice i zadovoljim se trčanjem po šinama za tramvaje 😀 . Taj sam početak i narednih 2-3 kilometra išli smo relativno sporo , oko 6 minuta po kilometru. Zatim je na moju veliku radost usledilo odličnih 2-3 kilometra nizbrdice na kojoj sam uspeo da nadoknadim izgubljene sekunde i približim se našem pejsmejkeru , tako da sam već na Brankovom mostu bio u toj grupici 1:45 . Zatim je usledio predivan deo staze po Novom Beogradu . Nisam napomenuo da na prve 2 okrepne stanice nisam ni obraćao pažnju , jer su bile ispražnjene a prostor oko njih više je ličio na minsko polje ,a samo izbegavanje svih tih bačenih čaša ličilo je na sve samo ne na trčanje. 😀

Dalje na Novom Beogradu ‘’ ladovina’’ što se tiče trčanja, a manji pakao što se tiče vremenskih prilika, mogu misliti kako je tek bilo ovima na Maratonu , nešto više o tome možete čuti od Lasla. Uglavnom dosta ljudi i dece koja nas bodri i navija . Tu sam već dodao gas i napustio grupicu ‘’1:45’’.  Do nekog 18-tog kilometra držao solidan tempo, gde je usledio malo teži deo staze, uspon na Brankov most, pa onda silaženje i ‘’dobra’’ nizbrdica , a onda i ‘’dobar’’ uspon . Praktično ta dva poslednja kilometra se i ne sećam , znam samo da se trči negde gore i osećam da je cilj blizu. Kad odjednom nailazim na neko skretanje u još strmiju ulicu i tu negde čujem ‘’evo još gore i tu ste’’ od jedne fine bakice.
Tu još dodam gas , prestignem 5-6 likova izletim na ravninu i poslenji pravac ka cilju. Pogledam vidim neki prvi okačeni plakat na 100 metara od mene i zalećem se , kad kontam da iza ima još barem 3-4 banera . Na sledećem piše ‘’Pošta’’ na sledećem ‘’asics’’ , mislim u sebi ‘’what a fuck?’’ Gde je cilj? . Tu još više dodajem gas , masa u transu , počinje sve jače da skandira moje ime 😀 . Osećam da sam pred ciljem , pogledam gore kad ono vidi piše cilj !! Ulazim u poslednjih 30 metara stilom Usena Bolta, kad neki lik pored mene proleće sa OTVORENIM PADOBRANOM ??? ! Poslednji put sebi kažem ‘’what a fuck?“ i prolećem kroz cilj .
Vreme 1:43:14 i novi lični…..

Rezultati :

– Maraton

– Polumaraton

fruškogorci
fruškogorci

photo by:  Nataša Tucaković