Juče, 10.10.2010. u Novom Sadu, održan je 18.  Novosadski NIS maraton, na kojem je prema listi  prijavljenih učestvovalo oko stotinak maratonaca iz zemlje  i inostranstva. Pobedu je odneo kineski atletičar Lan  Tianpeng sa vremenom 2:31:55. Za njim su dalje kroz cilj  prošli kuljanin Zdravko Mišovic sa vremenom 2:41:59, i  kao treći Atila Filipe iz Bačke Topole sa vremenom  2:50:09. Što se tiče takmičara iz našeg kluba, maraton su  istrčali Uglješa Nikolić za 3:02:18, Dejan Nikolić za  3:28:40 i Drago Boroja za 3:56:43.

U ženskoj konkurenciji pobedu je odnela kineskinja Xu  Junliang sa vremenom 2:55:16. Konkurencija je bila vrlo  slaba što se tice ženske kategorije. Druga je u cilj ušla ­­vise  od sat vremena nakon prvoplasirane takmičarke.

Novopečeni maratonac

Naš drug član Dejan Nikolić je istrčao svoj prvi maraton sa sjajnim vremenom 3:28 i mi mu ovom prilikom čestitamo! 🙂

Jutro je bilo vrlo sveže, ne toliko pogodno za šetace i posmatrače koliko je pogodovalo takmičarima. Pola sata pre samog početka trke, autobusi GSP-a prevezli su takmičare štafetnih trka na njihova mesta izmene. Start trke je počeo u 10:00 kada je i bio predviđen. Trka je startovala sa Trga Slobode, a staza je vodila duž obale Dunava, zatim preko Limana, ulicom Narodnog Fronta, ulicom Cara Dušana i Futoškim putem. Okrepne stanice su bile na svaka 3-4 kilometra.

Rekord staze i dalje drži Mušicki Jaroslav iz Moldavije sa vremenom 02:13:39 koje je ostvario 2005.godine.

Paralelno sa maratonskom trkom startovala je i štafetna trka, gde je učestvovalo 20 štafeta.Najbolji su bili članovi “Žandarmerije” iz Beograda, koji su zabeležili vreme od 2:35:23. Naš klub je imao  dva sastava štafeta. Štafetu broj 1 su činili predsednik novosadske skupštine Aleksandar Jovanović, Boško Stupar, Vladimir Raškovic “The Rash” i Velibor Kajtez koju su završili za 3:02:25. Drugu štafetu, koja je istrčana za 3:35:24,činili su Bojana Kačar ,Miodrag Smiljanić,Dragan Stevanov, Vladimir Bogovac, moja malenkost, i za kraj štafete Nemanja Nikolić koji je istrčao dužinu polumaratona. Na trci je takođe učestvovao naš član Vladimir Riling koji je trčao štafetu.

Naš prijatelj, Nenad Jovanović je sa ekipom atletičara iz Rume, pod dirigentskom palicom Miće Ignjatovića zauzeo sjajno treće mesto na maratonu!

Pored maratona i štafetne trke, takođe su organizovane i trka “Trči i uživaj” na 10,5 km, kao i trka zadovoljstva na 1,7 km, trka mališana, puzeća trka beba na 4,195 m i trka kornjača-maskota Novosadskog maratona. Najbrži u trci na 10,5 km bili su, u muškoj konkurenciji Živan Milošević (2:43:06), i u ženskoj konkurenciji Nikolina Želić (2:53:17).

Žao nam je što je ovakav maraton bio ovako slabo posećen. Ipak je ovo trka sa bogatom tradicijom i sigurni smo da će organizator rešiti nedostatke koji su pogodili ovu trku.

Nekako je trg bio prazan, vrlo malo publike… Trka je bila nedovoljno promovisana, što verovatno i predstavlja razlog slabe posećenosti. Međutim, organizator je procenio da je u trkama učestvovalo oko 1500 učesnika. Svakako da su štafete i školse trke dorinele masovnosti i odzivu, a mi se nadamo daljem razvoju maratonskog trčanja.

Verujem da je zanimljivije bilo onima koji su jučerašnji dan proveli u Beogradu, tamo je čujem bilo baš veselo 🙂

Slike sa trke možete pogledati ovde.

By Katarina Pohlod

Ambiciozna jedna mala (polu)maratonka