Evo mojih utisaka sa Svetosavske trke u Valjevu.

Počnimo od samog početka.
U Valjevu imam jednog dobrog druga i drugaricu. Planiram već neko vreme ici kod njih kako ih nisam dugo video i kako nikada nisam bio u Valjevu, pošto inače volim da posećujem i upoznajem nove gradove. Svojom redovnom proverom kalendar trka na internetu tako sam naišao na zanimljivu Svetosavsku trku u Valjevu.

Odmah odlučio datum putovanja i javio prijateljima da me očekuju. Spakovao sam svoju trkačku opremu kupio autobusku kartu, seo u bus i zapalio u Zapadnu Srbiju. Međutim kada sam krenuo iz Novog Sada, nisam video pahulja snega u putu prema Rumi, međutim u Šapcu je bilo snega i bio je sve veći i veći. To me nije nimalo sputavalo jer sam poneo majicu dugačkih rukava i duge helanke, a motiv svakog trkača je da trči 365 dana u godini.

Otišao sam dan ranije, sastao se sa prijateljima i upoznavao grad. Oduševio sam se lepotom grada Valjeva i ljudi u njemu.

Došlo je i to jutro Svetovasvske trke koje sam čekao. Kao po običaju dosta ranije odem na trke. Otišao sam u centar grada i prvo što sam primetio je da je saobraćaj zaustavljen i da su zatvorene ulice ne mestima gde se održava trka. Međutim, trka je počela u najboljem redu tačno na vreme. Prvo su trčali najmlađi takmičari, predškolci i školarci, zatim kako je vreme prolazilo bilo je sve ozbiljnijih trkača, srednjoškolci, juniori, juniorke, seniori gde sam i ja bio, seniorke, i na kraju veterani.

Bio je veliki broj trkača a što je još interesantnije iako je bilo snega došao je veliki broj gledalaca da bodre svoje trkače. Tako je i u mom slučaju došla drugarica koja je bila tu i pratila celu moju trku. Ja sam odlučio da istrčim trku od 5 km „bez povreda“, i ako je moguće da oborim svoj lični rekord.
Pripremao se start, bilo je dosta poznatih trkača koje srećem na raznim trkama, međutim bilo je i stranaca. Čuo se pucanj pištolja, start, svi smo jako krenuli, valjda zbog hladnoće kako bih se ugrejali. Trčalo se u krug. Istrčali smo 6 krugova i prošli kroz cilj. Na cilju je bilo toplog čaja kako bih se okrepili malo, zatim proglašenje pobednika, uručivanje nagrada, sve je bilo dobro organizovano.

Ja sam prezadovoljan rezultatima na trci u Valjevu,( 5 km 21 min i nešto ) a što me najviše raduje otvorio sam sezonu trčanja još u JANUARU.