Klub ARK Fruška gora nije u trkačkoj zajednici poznat samo kao izuzetno uspešan organizator trka: Noćni maraton, Reciklažni ultramaraton i Otvoreno prvenstvo Fruške gore u planinskom trčanju. U protekloj godini smo imali i te kako razloga za slavlje kada su u pitanju uspesi naših trkača, članova kluba. Uspehe su nizali mnogi; imamo evidentiranu istrčanu 321 trku i 7066 kilometara na trkama, a red je da ovde pomenemo samo najznačajnije rezultate.

Dragiša Rusov je ostvario najveći broj najsjanijih odličja na međunarodnim atletskim prvenstvima na kratkim stazama (4 zlata, 2 srebra i 4 bronze), uključujući i učešće na Svetskom prventsvu za veterane u Malagi. Svaka čast, zaista!

Dragiša Rusov na štafeti 4 x 200 metara na Dvoranskom atletskom prvenstvu Balkana u atletici za veterane, 11. marta 2018.

Ništa manju pohvalu ne zaslužuje ni Uglješa Nikolić koji je, nasuprot Dragiši, briljirao na onim najdužim i najzahtevnijim distancama (čak 3 pobede i 5 vicešampionskih pozicija). Posebno može da se istakne drugo mesto na Državnom prvenstvu u ultramaratonu na Paliću na 50 kilometara, kao i na tradicionalnom Fruškogorskom maratonu na neverovatnih 133,7 kilometara! U sklopu Državnog prvenstva u maratonu u Novom Sadu, Uglješa je zvanično zauzeo treće mesto na Prvenstvu Vojvodine.

Na najdužim stazama je, rame uz rame sa Uglješom, bio Ervin Mesaroš koji je, kao predstavnik kluba, odneo pobedu na prolećnih, fruškogorskih 107,8 kilometara uz rekord staze, kao i još jedno drugo mesto na državnom prvenstvu u ultramaratonu i to na 24 sata sa čak 212,6 pretrčanih kilometara!

Na pomenutom državnom prvenstvu u ultri smo imali i treću osvojenu vicešampionsku poziciju i to na velikih 100 kilometara u muškoj konkurenciji, a zaradio ju je Nebojša Vujković Cvijin.

Ultramaratonski tim ARK Fruška gora na državnom prvenstvu na Paliću, 13. maja 2018.
Sleva na desno: Borislav Bućan, Zoran Marković, Uglješa Nikolić, Nebojša Vujković Cvijin i Ervin Mesaroš

Od žena, najveću pohvalu verovatno zaslužuje Agneš Giric-Cvetković sa pretrčanih 15 trka, od čega su tri ultre, a po pretrčanoj kilometraži na trkama je, sa 454 kilometra, duga u klubu, odmah iza Uglješe Nikolića.

Najbolji maratonac u klubu za ovu godinu je naravno Uglješa sa rezultatom 2:57:23 sa Noćnog maratona, dok je od žena najbrža maratonka bila Biljana Čonkić, koja je takođe imala 15 trka za klub ove godine i veliki broj istrčanih kilometara, uz jednu pobedu na memorijalnoj trail trci “Reza Karimi” i nekoliko drugih mesta.

Najbrži polumaratonac za 2018. godinu je Zoran Marković iz Bačkog Jarka sa rezultatom 1:19:51 koji je, pored toga, ostvario veliku pobedu na Jadovničkom ultramaratonu i 66 kilometara.

Najbrža polumaratonka je bila Karolina Kalapoš sa 1:41:39 u Apatinu, za koju se može reći da je otkrovenje kluba ARK Fruška gora za prethodnu godinu. Nova je članica, a uspela je da pobedi na čak tri trke (10km u Bačkoj Topoli, na 5km u Odžacima i Petrovaradinu), kao i da osvoji drugo mesto na novosadskih 6km.

Trener kluba, Nenad Jovanović, može da se pohvali da je u protekloj godini imao stoprocentni učinak, Dakle, nije mnogo rizikovao, ali je zato na svakoj trci na kojoj je učestvovao pobedio. 🙂 To su bile: VTL u Bukovcu (mala staza), OPFG na Stražilovu (jedan krug) i štafeta na Dynamic polumaratonu na Petrovaradinu sa Aleksandrom Vukmirovićem, koji je takođe ove godine bio uspešan jer je pored ove štafete pobedio i na trci Novi Sad Business Run (5km) i na Treking ligi Vojvodine u Kupusini na velikoj stazi, a ostvario je i tri druga mesta.

Ako bi postojala nagrada za comeback, ona bi realno trebalo da pripadne Saneli Fetahović koja se nakon porodiljskog odsustva 🙂 vratila na stazu sa pet trka u ovoj godini, od čega je jedna bila polumaraton na kome je bila prva u kategoriji.

Sanela Fetahović na Savskom polumaratonu, 11. novembra 2018.

Ako izuzmemo ultre, maraton je standardno najteža atletska disciplina, a Zoran Ovcin ih je istrčao čak pet ove godine i postavio je lični rekord (3:38:56). Isto tako i u polumaratonu (7 komada i 1:35:52 kao najbolji rezultat). Čestitke i ostalim članovima koji su ove godine postigli lične rekorde na maratonima, polumaratonima, kao i kraćim distancama: Laslo Brusnjai (3:10 maraton i 1:26 polumaraton – sjajno), Dejan Bogdanović (3:54 i 1:37), zatim Melinda Bogdanović, itd.

Ova godina je krunisana našim Reciklažnim ultramaratonom, na kome je podmladak kluba pokazao pravu hrabrost i svoj prvi polumaraton su tom prilikom istrčali Eleonora Bogdanović i Matija Pavlović, pred kojima je budućnost i nadamo se da će nastaviti ovim stopama! A pred kraj 2018. su još dva ARK-ovca overila svoje prve maratone. To su Milan Drakulić i Ninoslav Pole. I njima od srca želimo da nastave tim stopama i da ih bude još više!

I što bi se reklo, last but not least, naš dragi Raško Jovin koji se nakon malo lutanja ponovo vratio pravom sportu i krenuo da dominira sa pretrčanim kilometražama! 😀 Očekujemo rekorde u 2019. godini, i to bez računanja age kalkulatora. 😉

Svim članovima želimo zdravu, srećnu i uspešnu 2019. godinu u kojoj očekujemo pregršt dobrih rezultata i još više uspeha za jedan ovakav pobednički tim!