U 2012. sproveden je pilot projekat trka u prirodi za trkače i planinare koji je za cilj imao da proveri kako bi moglo da izgleda takmičenje organizovano na ovaj način, koje bi pokušalo da spoji boravak i uživanje u prirodi sa jedne strane, i sport i rekreaciju sa druge. Na četiri lokacije u Vojvodini – Fruškoj gori, Palićkom jezeru, Deliblatskoj peščari i Vršačkim planinama, pored redovnih planinarskih akcija koje su se tamo odvijale, učesnicima je pružena prilika i da za staze koje bi prešli dobiju bodove koji bi se prenosili iz kola u kolo, sve do poslednje trke i završetka akcije.

Danas cela priča zvuči dosta ozbiljnije. U planu su trke koje bi se održavale tokom cele godine, na mnogo većem broju lokacija (ukupno sedam kola, na sedam lokacija od aprila do novembra), i sa stazama prilagođenim svim učesnicima, kako trkačima, tako i pešacima i planinarima. Liga je otvorena za sve, sportiste i rekreativce, ljubitelje prirode i planinare.

Vršačke planine, prvo kolo lige

U svakom kolu postoje tri trke različite dužine za koje možete da se odlučite u zavisnosti od svoje želje i forme. Tačne dužine nisu unapred određene, ali se okvirno kreću u rasponu:

  • manje od 20 km
  • između 20 km i 40 km, i
  • oko ili nešto preko 40 km

Svaka od ovih staza nosi različit broj bodova u zavisnosti od dužine i nebitno je kako ćete ih preći, hodanjem ili trčanjem, pod uslovom da je u roku određenom od strane organizatora. Sam rok nije ni najmanje zahtevan, i u prvom kolu iznosi, recimo, pet i po sati, sedam sati i devet i po sati za staze dužine 15 km, 24 km i 36 km.

Osim od dužine, broj bodova zavisi i od težine terena. Drugim rečima, dve trke iste dužine nosiće različit broj bodova ukoliko se jedna održava na planinskom terenu kao što je Fruška gora, a druga na ravnom kao što je Carska bara. Tačna formula iznosi 1,5 bodova za svaki kilometar staze, i dodatna 2 boda za svakih 100 m nadmorske visine. Tako bi staza od 20 km nosila 30 bodova na ravnom, a 40 bodova ukoliko treba preći i 500 m visinske razlike.

Bodove za savladanu stazu dobijaju svi učesnici koji završe trku bez obzira na plasman i vreme koje im je bilo potrebno. Pored toga, dobijaju se i dodatni bodovi za plasman, i to za prvih 20 mesta po sledećem principu:

  • 1. mesto = 15 bodova
  • 2. mesto = 12 bodova
  • 3. mesto = 10 bodova
  • 4. mesto = 9 bodova
  • 5. mesto = 8 bodova
  • 6. mesto = 7 bodova
  • 7. mesto = 6 bodova
  • 8. mesto = 5 bodova
  • 9. mesto = 4 boda
  • 10. mesto = 3 boda
  • 11. do 15 mesta = 2 boda
  • 16. do 20 mesta = 1 bod

Po strukturi bodova (da učesnik može dobiti i preko 90 bodova za završenu trku a samo još dodatnih 15 za prvo mesto) se vidi da se u ligi pre svega nagrađuje prisustvo i učešće, a da je rezultat u sasvim drugom planu.

Više o pravilima možete saznati u Pravilniku vojvođanske treking lige na stranicama PSS Vojvodine.

Deliblatska peščara, šesto kolo lige

Trke se održavaju u prirodi, na uređenim i obeleženim stazama. Duž svake se nalaze planinarske markacije koje označavaju put, a pored toga mogu postojati i putokazi, trake ili neki drugi načini obeležavanja. Na određenim mestima nalaze se i kontrolne tačke koje je učesnik u obavezi da overi kako bi se smatralo da je uspešno završio trku.

Organizator može na stazi postaviti okrepne stanice sa voćem i vodom ali nije u obavezi da to učini. Učesnici se pre svega oslanjaju na hranu i vodu koji sami nose, kao i na izvore i česme koje se nalaze na putu (kao učesnik Bukovačkog, Fruškogorskog i drugih planinskih maratona na ovim distancama, za vreme trčanja mi nikada nije bilo potrebno više od jedne flašice vode koju sam usput dopunjavao, mada je za šetače malo drugačija priča i ipak im je potreban ranac sa okrepom, prim. ured.).

Popunjavanjem prijavnog listića i jednokratnom uplatom simboličnih 100 dinara dobijate takmičarski karton i postajete zvanični učesnik lige. U kartonu se kod organizatora pečatom overava učešće u svakoj akciji, i unosi se broj bodova koje ste osvojili u svakom kolu koji se na kraju sabiraju. Pored toga, dobijate i pravilnik kao i bedž lige.

Startnina za svako kolo je 200 dinara (ili 2€ u dinarskoj protivvrednosti). Novac sakupljen ovim putem služi za obezbeđivanje simboličnih nagrada po završetku trke i troškove organizacije. Svaki takmičar na startu dobija učesničku knjižicu koja služi za overavanje kontrolnih tačaka, kao i mapu staza i kratko uputstvo. Po uspešno završenoj trci svako dobija diplomu na svoje ime i bedž za savladanu stazu. Ukoliko organizator ima finansijske mogućnosti on može učesnike osloboditi plaćanja startnine i obezbediti medalje ili nagrade za pobednike ali nije u obavezi da to učini.

Na kraju godine, po završetku lige, na redovnoj skupštini PSS Vojvodine, biće proglašeni najbolji učesnici i biće im dodeljene skromne nagrade.

Kao što je prethodno rečeno, postoji sedam kola lige raspoređenih tokom godine, od aprila do novembra. Tačni datumi i lokacije su:

Više o svakom pojedinačnom kolu možete naći u kalendaru takmičenja, a informacije će biti dopunjavane kako se budu pojavljivale. Pored lige, svaki od ovih datuma predstavlja i planinarsku akciju kojoj možete prisustvovati i ukoliko ne želite da se takmičite i sakupljate bodove.

Fruška gora, peto i sedmo kolo lige

Treking liga nije nov koncept na našim prostorima, i ranije su postojali pokušaji da se nešto ovog tipa organizuje ali oni ipak nisu bili dugog veka. Ovoga puta sve izgleda mnogo ozbiljnije, profesionalnije, i ostaje nada da će vremenom dobiti podršku sponzora, bolju medijsku ispraćenost i najvažnije, mnogo učesnika. Planinsko i trail trčanje u našoj zemlji još uvek je u povoju, ali nešto ovog tipa moglo bi da predstavlja način da se trčanje u prirodi i na planinama predstavi široj trkačkoj populaciji.

Prvo kolo je 6. aprila na Vršačkim planinama, vidimo se tamo…

Kako bi se izbegla gužva na startu prvog kola, takmičari koji žele da učestvuju u ligi mogu poslati podatke organizatoru kako bi ih gotova prijava čekala pre trke. Podaci koji su potrebni su ime i prezime, jmbg, naziv kluba/organizacije i kontakt telefon ili email. Podatke možete poslati na email zooxy1@gmail.com.

Preuzeto sa sajta trkac.net.

By ARK Fruška gora

Atletsko Rekreativni Klub “Fruška Gora” je klub trkača, rekreativaca i entuzijasta, a pre svega ljubitelja sporta. Naša definicija nije nadmetanje, naš primarni cilj nije rezultat i medalja. Mi smo tu da bi uživali u ovome što radimo i nadmetali se sa nama samima! Rezultat je nešto što dolazi samo po sebi, a uspeh je satisfakcija koju dobijamo radeći ono što nas ispunjava.